15:37 / 06.06.2019 Политика

Передвиборна агітація: до відома політичних партій, які висуватимуть кандидатів та осіб кандидатами в депутати

Передвиборна агітація є одним із найбільш важливих етапів виборчого процесу. Її проведення повинно відповідати основним засадам і принципам виборів, зокрема принципу законності, політичного плюралізму,  рівності прав і можливостей кандидатів, партій та інших суб'єктів процесу, публічності та відкритості, неупередженості органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, повідомляє ЦВК України.

Можливість ведення передвиборної агітації є невід’ємною складовою виборчих прав, що реалізується громадянами України, які є виборцями, з дотриманням вимог Закону і не потребує жодних дозволів та/або підтверджень. Громадяни мають право здійснювати передвиборну агітацію, вільно і всебічно обговорювати політичні, ділові, особисті якості та передвиборні програми кандидатів і політичних партій.

Партії, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, та кандидати в депутати, які зареєстровані в одномандатних виборчих округах, мають право розпочати свою передвиборну агітацію з наступного дня після прийняття Комісією рішення про реєстрацію їх кандидатами (частина перша статті 70 Закону України "Про вибори народних депутатів України").

Під час виборчого процесу позачергових виборів народних депутатів України 21 липня передвиборна агітація закінчується о 24 годині 19 липня 2019 року. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

Окремо Комісія наголошує про заборону проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певну партію чи кандидата або згадуванням назви партії чи імені кандидата, вважається непрямим підкупом виборців. Інші обмеження щодо ведення передвиборної агітації встановлено також статтею 74 вищезгаданого Закону.

Закон також визначає джерела покриття видатків на її проведення, основні умови проведення публічних заходів, ознаки офіційних повідомлень, порядок використання електронних (аудіовізуальних) та друкованих засобів масової інформації тощо.

Всі політичні партії та громадяни України, які мають намір узяти участь у позачергових виборах народних депутатів 21 липня 2019 року, зобов’язані неухильно дотримуватися порядку та строків проведення передвиборної агітації, визначених законодавством України.

Звертаємо увагу партій та кандидатів, що порушення ними обмежень щодо проведення передвиборної агітації є підставами для прийняття рішення про оголошення попередження.

Центральна виборча комісія нагадує, що безумовне дотримання положень Закону України "Про вибори народних депутатів України" – передумова проведення вільних, чесних і прозорих виборів.