17:32 / 04.06.2019 Политика

ЦВК дала дозвіл громадським організаціям мати офіційних спостерігачів під час позачергових виборів

4 червня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 31 травня 2019 року № 919.

Окрім того, до Комісії надійшли заяви громадян України про самовисування разом з іншими документами для реєстрації їх кандидатами у народні депутати України в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Розглянувши зазначені документи та встановивши їх відповідність вимогам закону, Комісія зареєструвала 11 кандидатів у народні депутати України, які балотуються в ОВО у порядку самовисування, а саме: Грижука В.В., Товкун А.В. – в ОВО № 37, Аксьонова А.А. – в ОВО № 50, Чанова Д.Г. – в ОВО № 51, Іванову-Ємельяненко Н.Г. – в ОВО № 60,  Василець О.О.– в ОВО № 114, Червачова С.М. – в ОВО № 140, Бублика Ю.В. – в ОВО № 145, Лінчевського І.В. – в ОВО № 148, Філімоненка В.К. – в ОВО № 211, Леденьову А.В. – в ОВО № 214.

Таким чином, станом на 4 червня Комісія зареєструвала 32 кандидатів у народні депутати України, які балотуються в ОВО у порядку самовисування.

Також ЦВК зареєструвала довірених осіб деяких кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих  в одномандатних виборчих округах.

Орім того, Комісія відмовила в реєстрації 6 кандидатів у народні депутати України Гринцової Є.Р., Любчика К.А., Серединка І.А., Тимощука С.І., Янішевського Д.О., висунутих на позачергових виборах народних депутатів України в порядку самовисування в ОВО № 135, Пічугіна Д.С. – в ОВО № 211, у зв’язку з відсутністю документів, зазначених у частині другій статті 55 виборчого закону.

Розглянувши відповідні звернення, Комісія зареєструвала 10 офіційних спостерігачів на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року: 9 – від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), 1 – від Світового Конґресу Українців.

Також розглянувши відповідні клопотання, Комісія надала дозвіл мати офіційних спостерігачів під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року 28 громадським організаціям. А саме: Всеукраїнській громадській організації "Національний комітет по боротьбі з корупцією", громадським організаціям "ДЕПАРТАМЕНТ ПО БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ ТА ЗЛОВЖИВАННЯМ СЛУЖБОВИМ СТАНОВИЩЕМ", "ЕЛЕКТРОННА ДЕМОКРАТІЯ", "ІНСТИТУТ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН", "КРИВОРІЗЬКИЙ ІНСТИТУТ РОЗВИТКУ ДЕМОКРАТІЇ", "НАЦІОНАЛЬНА ПЛАТФОРМА "ЖІНКИ ЗА МИР", "НАША ЗЕМЛЯ 2.0", "ОБЕРИ МАЙБУТНЄ", "Просвітно-дослідний інститут "Європейська Слобода", "РАДА З ЗАХИСТУ ЗАКОННОСТІ ТА ПРАВОПОРЯДКУ", "СИЛЬНЕ МІСТО", "СИЛЬНИЙ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ", "СОЛІДАРНА СПРАВА ГРОМАД", "СТРАТЕГІЯ УКРАЇНИ", "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка", "ФАК КОРУПЦІЯ", Міжнародній правозахисній громадській організації "КОНТИНЕНТ", ПРОФСПІЛЦІ "ВСЕУКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ПРАЦІВНИКІВ ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ". А громадським організаціям "Академія виборчих перегонів" – на території Львівської області, "ЕЛЕКТОРАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ", "ПРЯМИЙ ВИБІР", "ЦЕНТР ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ "ЗА ОДЕСУ!" – на території Одеської області, "ЗА УСПІШНУ ХМЕЛЬНИЧЧИНУ" – на території Хмельницької області, "ІНВАЛІДІВ ТА ІНВАЛІДІВ УЧАСНИКІВ АНТИ ТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ" – на території Бориспільського району Київської області, "МОЛОДЬ ДО ВЛАДИ В МІСТІ КИЄВІ" – на території міста Києва, "ОБ’ЄДНАННЯ МИ РАЗОМ" – на території Києво-Святошинського району Київської області, "Розвиток об’єднаних територіальних громад" – на території Черкаської області, "СПРАВЖНІ ДІЇ" – на території Запорізької області.

Водночас Комісія відмовила у наданні дозволу мати офіційних спостерігачів під час позачергових виборів народних депутатів України громадським організаціям "ЗАХИСТ 2020" та "ТВОРЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ "НІВРОКУ", оскільки відповідні клопотання надійшли з порушенням строків їх подання.

Сьогодні, 4 червня 2019 року Комісія завершила процес надання дозволу громадським організаціям мати офіційних спостерігачів під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року. Такий дозвіл отримали 163 громадські організації.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії