17:39 / 06.03.2019 Политика

ЦВК звернулася до СБУ та НПУ щодо необхідності забезпечення законності та правопорядку під час виборів

6 березня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Розглянувши подання суб’єктів подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій з виборів Президента України про заміну їх членів, Комісія внесла зміни до складу ОВК з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 18 лютого 2019 року № 331.

Комісія зареєструвала довірених осіб кандидата на пост Президента України Кармазіна Ю.А. у 8 територіальних виборчих округах.

Зареєстровано довірених осіб кандидата на пост Президента України Шевченка І.А. у 29 ТВО.

Окрім того, зареєстровано 3 довірених осіб кандидата на пост Президента України Носенка С.М. в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та довірених осіб у 186 ТВО.

Комісія зареєструвала довірених осіб кандидата на пост Президента України Ващенка О.М. у 4 територіальних виборчих округах.

Також ЦВК зареєструвала довірену особу кандидата на пост Президента України  Дерев’янка Ю.Б. у ТВО № 119.

Комісія скасувала реєстрацію довірених осіб кандидата на пост Президента України Гриценка А.С. у 2 ТВО та зареєструвала довірених осіб у 7 ТВО.

Зареєстровано 4 довірених осіб кандидата на пост Президента України Насірова Р.М. в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та довірених осіб у 32 ТВО.

Скасовано реєстрацію довіреної особи кандидата на пост Президента України Вілкула О.Ю. у ТВО № 159 та зареєстровано замість неї іншу.

Також скасовано реєстрацію довіреної особи кандидата на пост Президента України Смешка І.П. у ТВО № 178 та зареєстровано довірених осіб у 31 ТВО.

Зареєстровано довірену особу кандидата на пост Президента України Купрія В.М. в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та довірених осіб у 7 ТВО.

ЦВК скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата на пост Президента України Тарути С.О. у ТВО № 34 та зареєструвала замість неї іншу.

Зареєстровано довірених осіб кандидата на пост Президента України Соловйова О.М. у 8 ТВО.

Також ЦВК скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата на пост Президента України Зеленського В.О. у ТВО № 76 та зареєструвала замість неї іншу.

ЦВК скасувала реєстрацію довірених осіб кандидата на пост Президента України Кривенка В.М. у 3 ТВО та зареєструвала його довірених осіб у 12 ТВО.

Окрім того, Комісія затвердила рішення низки окружних виборчих комісій з виборів Президента України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Під час засідання Комісія прийняла постанову "Про звернення щодо необхідності забезпечення законності та правопорядку під час виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року".

Рішення прийняте у зв’язку з тим, що до Комісії надходить інформація про можливі наміри використання статусу офіційних спостерігачів від громадських організацій під час чергових виборів Президента України в цілях та способи, не передбачені законодавством України про вибори Президента України.

Так, до Комісії надійшло звернення Громадської організації "ГРОМАДЯНСЬКИЙ РУХ ПІДТРИМКИ РЕФОРМ" стосовно перевірки діяльності громадських організацій, яким ЦВК надано дозвіл мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України, з посиланням на наявну в цієї громадської організації інформацію про те, що "деякі з таких громадських організацій причетні до співпраці з незаконними збройними формуваннями, підконтрольними Російській Федерації в окремих районах Донецької та Луганської областей, здійснення ними діяльності, спрямованої на повалення конституційного ладу та територіальної цілісності України, а також організації та підтримки терористичної діяльності в Україні".

Також у засобах масової інформації поширюються повідомлення про можливість застосування офіційними спостерігачами від громадських організацій сили в разі виявлення, на їхню думку, порушень закону під час виборів Президента України. Зокрема, на веб-сайті "Радіо Свобода" розміщено статтю під назвою "Спостерігачі від "Нацдружин" на дільницях можуть діяти силою, якщо будуть фальсифікації – речник".

Тож, не заперечуючи право громадських організацій у встановленому законом порядку вести спостереження за ходом виборчого процесу, Центральна виборча комісія вважає неприпустимим зловживання наданими офіційним спостерігачам правами чи використання їх з метою, не пов’язаною зі спостереженням за виборами.

Таким чином Комісія своєю постановою звернулася до Служби безпеки України для проведення перевірки викладених у цій постанові, засобах масової інформації обставин та в разі виявлення підстав – вжиття визначених законодавством України заходів реагування, а також до Національної поліції України з метою вжиття вичерпних заходів щодо забезпечення законності та правопорядку під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року в частині порушеного питання.

Разом з тим ЦВК звернула увагу офіційних спостерігачів на необхідність неухильного дотримання вимог закону під час ведення спостереження за ходом виборчого процесу чергових виборів Президента України.

Окрім того, Комісія затвердила єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій з виборів Президента України 18 територіальних виборчих округів для підготовки та проведення чергових виборів Президента України на загальну суму 100 млн 468 тис. 191 гривня.

Таким чином, станом на 6 березня 2019 року Комісія затвердила єдині кошториси видатків ОВК з виборів Президента України 180 територіальних виборчих округів для підготовки та проведення чергових виборів Президента України.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії