18:47 / 12.02.2019 Политика

Вибори-2019: ЦВК визначила переліки ТВО Донецької та Луганської обл., на територіях яких голосування на чергових виборах не буде проводитися

12 лютого відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія зареєструвала уповноваженого представника кандидата на пост Президента України Носенка С.М. у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу Спасова М.С. на чергових виборах Президента України.

Також зареєстровано довірених осіб вказаного кандидата на пост Президента України Спасова М.С. та Савкіна О.С. в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та Деменко І.М. в територіальному виборчому окрузі № 151.

Окрім того, Комісія зареєструвала довірених осіб 3 кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі:

Савченка О.О., Левчук Г.В., Шкабєріна А.В. – кандидата на пост Президента України Соловйова О.М.;

Височанську В.С. – кандидата на пост Президента України Ващенка О.М.;

Рикова С.О., Гнатюка А.В. – кандидата на пост Президента України Скоцика В.Є.

ЦВК зареєструвала довірених осіб кандидата на пост Президента України Дерев’янка Ю.Б. у 10 територіальних виборчих округах.

Зареєстровано довірених осіб кандидата на пост Президента України Гриценка А.С. у 76 територіальних виборчих округах.

Комісія скасувала реєстрацію 2 довірених осіб кандидата на пост Президента України Гриценка А.С. в територіальних виборчих округах № 28 і № 194 та зареєструвала замість них інших.

Окрім того, розглянувши відповідні звернення, Комісія зареєструвала 27 офіційних спостерігачів на чергових виборах Президента України: 9 – від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), 18 – від Українського Конґресового Комітету Америки.

Таким чином, станом на 12 лютого 2019 року Комісія зареєструвала 136 офіційних спостерігачів від міжнародних організацій та іноземної держави на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Розглянувши звернення Луганської обласної державної адміністрації – обласної військово-цивільної адміністрації щодо зміни адреси приміщення ОВК, Комісія визначила, що на час підготовки та проведення чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року окружна виборча комісія з виборів Президента України територіального виборчого округу № 105 здійснює свої повноваження за адресою: площа Миру, 10, місто Щастя, Новоайдарський район, Луганська область, 93291.

Внесено зміни технічного характеру до деяких постанов Центральної виборчої комісії.

Комісія затвердила Кошторис видатків на підготовку та проведення чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року для потреб дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць на загальну суму 15 млн 572 тис. 600 гривень.

Під час засідання Комісія розглянула деякі питання організації та проведення голосування громадян України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року в окремих регіонах України.

Так, на виконання постанови ЦВК від 20 грудня 2018 року "Про звернення до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій стосовно надання висновку щодо можливості організації підготовки та проведення згідно із законом чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року на територіях, які входять до складу територіальних виборчих округів, визначених постановою Центральної виборчої комісії від 28 квітня 2012 року № 82 (зі змінами), в межах відповідної області" та з урахуванням Указу Президента України від 7 лютого 2019 року "Про межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях" Донецька та Луганська обласні державні адміністрації – обласні військово-цивільні адміністрації надали Комісії відповідні висновки.

Таким чином Комісія взяла до відома, що на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року голосування громадян України не організовується і не проводиться на території АР Крим та міста Севастополя, на території районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, визнаних зазначеним Указом Президента України від 7 лютого 2019 року "Про межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях" тимчасово окупованими в Донецькій та Луганській областях, а також стосовно яких Комісією отримано висновки Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій щодо неможливості організації підготовки та проведення згідно із Законом України "Про вибори Президента України" чергових виборів Президента України.

Окрім того,  ЦВК визначила Переліки територіальних виборчих округів, утворених на території Донецької та Луганської областей згідно з постановою ЦВК від 28 квітня 2012 року № 82 "Про утворення одномандатних виборчих округів на постійній основі у межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя" (зі змінами), та частин округів (виборчих дільниць), на територіях яких голосування громадян України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року не організовується і не проводиться та на територіях яких голосування громадян України організовується і проводиться.

Також встановлено, що на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року на території АР Крим та міста Севастополя, окремих територіях Донецької та Луганської областей – територіях усього територіального виборчого округу або відповідних виборчих дільниць у територіальних виборчих округах, на яких голосування громадян України на чергових виборах Президента України не організовується і не проводиться, не здійснюються такі організаційні заходи з підготовки та проведення зазначених виборів:

– не утворюються окружні та дільничні виборчі комісії з виборів Президента України;

– не реєструються довірені особи кандидатів на пост Президента України в таких територіальних виборчих округах;

– не проводиться передвиборна агітація;

– не утворюються спеціальні виборчі дільниці, що існують на тимчасовій основі;

– не виготовляються виборчі бюлетені, інформаційні плакати кандидатів на пост Президента України, а також плакати, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори Президента України, списки виборців, іменні запрошення та інша виборча документація;

– не проводяться інші виборчі процедури, пов’язані з організацією голосування, зокрема, відомості щодо відповідних виборчих дільниць не вносяться до протоколів відповідних окружних виборчих комісій з виборів Президента України про підсумки голосування у відповідному територіальному виборчому окрузі, а відомості щодо таких виборчих дільниць та територіальних виборчих округів не відображаються у протоколі Центральної виборчої комісії про результати чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.