18:08 / 05.12.2018 Политика

ЦВК та МВС України уклали меморандум про співпрацю

Сьогодні, 5 грудня, Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук та Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков підписали Меморандум про співпрацю між ЦВК та МВС. Такий меморандум укладено вперше.

Мета зазначеної угоди полягає в консолідації зусиль, спрямованих на співпрацю щодо недопущення порушень виборчих прав громадян, а також забезпеченні дотримання встановлених Конституцією України та виборчим законодавством України принципів і засад виборчого процесу.

ЦВК і МВС домовились про проведення спільних зустрічей керівників, експертів та  фахівців у рамках нарад, семінарів, конференцій, а також – заходів щодо забезпечення моніторингу стану дотримання виборчого законодавства в період підготовки і проведення виборів.

Не менш важливими мають стати й організація низки інших заходів та розробка методичних посібників щодо підвищення правової поінформованості працівників МВС, зокрема Національної поліції, виборчих комісій, центральних органів виконавчої влади з питань виборчого законодавства та протидії правопорушенням, спрямованим проти виборчих прав громадян.

Підписанти Меморандуму домовились і про висвітлення інформації щодо системних правопорушень виборчого законодавства України. Згідно з документом також буде налагоджено взаємообмін інформацією про правопорушення проти виборчих прав громадян, ведення їх електронної карти з класифікацією за видами і регіонами в період проведення виборів Президента України, народних депутатів України та місцевих виборів.

Ще одним із найважливіших напрямів спільної діяльності повинно стати виявлення, запобігання та припинення правопорушень, пов'язаних із втручанням у роботу комп'ютерних мереж і державних інформаційно-аналітичних та інформаційно-телекомунікаційних систем.

– Укладання цього Меморандуму не тільки сприятиме забезпеченню реалізації і захисту виборчих прав громадян України, а й допоможе синхронізувати з МВС спільні зусилля щодо дотримання принципів і засад проведення як загальнонаціональних, так і місцевих виборів, - зазначила Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.

ТЭГИ: