18:59 / 29.11.2018 Политика

ЦВК розглянула деякі питання організації підготовки та проведення місцевих виборів в окремих регіонах, в яких введено воєнний стан

29 листопада відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

22 листопада 2018 року Верховна Рада України своєю Постановою достроково припинила повноваження народного депутата України Фріз І.В., обраної на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", у зв’язку з особистою заявою про складення нею депутатських повноважень.

Відтак, Комісія визнала обраним та зареєструвала народного депутата України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Куренного Володимира Костянтиновича, 1967 року народження, проживає в місті Одесі, безпартійного, включеного до виборчого списку ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" під № 86.

Окрім того, у режимі засідання Комісія провела жеребкування щодо включення кандидатур до складу Новомосковської районної виборчої комісії Дніпропетровської області. Жеребкуванням було визначено, що до складу комісії входитимуть, окрім дванадцяти представників від місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України восьмого скликання, які включаються до складу зазначеної комісії обов'язково, також представники зареєстрованих в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці шести місцевих організацій політичних партій. А саме – Політичної партії "Радикальна партія Олега Ляшка", Політичної Партії "Опозиційний блок", Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ",  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКА ПЕРСПЕКТИВА", політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ".  При цьому враховано, що одна кандидатура є відхиленою.

Після цього Комісія своєю постановою сформувала новий склад Новомосковської районної виборчої комісії  у кількості 18 осіб.

Також Комісія розглянула деякі питання організації підготовки та проведення місцевих виборів в окремих регіонах України, в яких введено воєнний стан.

Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 26 листопада 2018 року № 2630-VIII, в Україні введено воєнний стан із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року із застереженням, що воєнний стан вводиться у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради АР Крим і органів місцевого самоврядування.

Водночас у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях у період, на який вводиться воєнний стан, проводяться перші та додаткові місцеві вибори, призначені Центральною виборчою комісією, а також проміжні та повторні місцеві вибори, призначені відповідними територіальними виборчими комісіями.

У зв'язку з цим Комісія звернула увагу суб’єктів та інших учасників виборчого процесу місцевих виборів, що проводяться в областях, у яких введено воєнний стан, на неухильне дотримання вимог частини першої статті 19 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо заборони проведення виборів.

При цьому визначено, що питання призначення місцевих виборів у вказаних областях вирішуватиметься суб’єктами їх призначення в порядку, визначеному законодавством України, після припинення чи скасування воєнного стану.

Окрім того, ЦВК затвердила Порядок призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів, а також Порядок призначення додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад від сільських, селищних територіальних громад, що добровільно приєдналися до сільських, селищних об’єднаних територіальних громад.

Також встановлено форми звернення Ради міністрів АР Крим, обласних державних адміністрацій щодо призначення Центральною виборчою комісією зазначених місцевих виборів.

При цьому Комісія визнала такими, що втратили чинність постанови ЦВК, якими було затверджено попередні Порядки призначення місцевих виборів.

Відповідні постанови Комісії буде оприлюднено на офіційному веб-сайті ЦВК.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.