18:50 / 08.11.2018 Политика

ЦВК звернулася до Ради і Кабміну щодо необхідності невідкладної підготовки окремих змін до законодавчих актів

8 листопада відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни технічного характеру до постанови ЦВК від 6 вересня 2015 року № 230 "Про формування складу обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (міст обласного значення та міста Києва), районних у місті Києві виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів".

Розглянувши відповідні клопотання, Комісія надала дозвіл Всеукраїнській громадській організації "ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ", громадським організаціям "МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ "ТРІУМВІРАТ" та "ЛІГА ВИБОРЦІВ" мати офіційних спостерігачів під час перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів, додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад, проміжних виборів депутатів сільських, селищних рад, повторних виборів депутатів сільських, селищних рад 23 грудня 2018 року. Всеукраїнській громадській організації "Жінки Батьківщини" та ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВСЕУКРАЇНСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "АВТО ЄВРО СИЛА" – під час перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів та додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад 23 грудня 2018 року. А ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "НАЦІОНАЛЬНИЙ МОНІТОРИНГ" – під час перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів 23 грудня 2018 року. Також Всеукраїнській громадській організації "ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ" надано дозвіл  мати офіційних спостерігачів під час повторних виборів сільських, селищних голів та перших і позачергових виборів старост сіл, селищ 23 грудня 2018 року.

Внесено зміни до двох постанов ЦВК від 19 жовтня 2018 року: № 165 "Про кількість територіальних, одномандатних виборчих округів, що утворюються сільськими, селищними, міськими виборчими комісіями для організації виборів депутатів місцевих рад під час проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 23 грудня 2018 року" та № 166 "Про кількість одномандатних виборчих округів, що утворюються сільськими, селищними виборчими комісіями для організації додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад 23 грудня 2018 року".

Окрім того, Комісія залишила без розгляду по суті скаргу Остах Л.М., суб’єктом оскарження в якій було вказано Черкаську ОДА, щодо виключення з додатка 20 постанови ЦВК від 12 жовтня 2018 року № 156 "Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 23 грудня 2018 року" Червонослобідської сільської ОТГ Черкаського району Черкаської області. Рішення прийнято у зв'язку з тим, що скаргу подано повторно з невиправленими недоліками та до неналежного суб’єкта її розгляду.

Також ЦВК внесла зміни до складу територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів.

5 листопада 2018 року до Центральної виборчої комісії надійшла ухвала Окружного адміністративного суду міста Києва від 2 листопада 2018 року про забезпечення адміністративного позову, якою до вирішення спору по суті зупинено дію рішень 34 місцевих рад у 14 областях України, територіальні громади яких увійшли до складу об'єднаних територіальних громад, в яких ЦВК постановою від 12 жовтня 2018 року № 156 призначила на неділю, 23 грудня 2018 року, перші місцеві вибори та оголосила з 3 листопада 2018 року початок виборчого процесу таких виборів.

Відповідно до Конституції України та Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення є обов'язковими до виконання.

Відтак, Комісія взяла до відома вказану ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва про забезпечення адміністративного позову.

Також вказане рішення Комісії разом з копією ухвали суду надіслано відповідним територіальним виборчим комісіям, Державній казначейській службі України, а також Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Черкаській, Чернівецькій і Чернігівській обласним державним адміністраціям для використання в роботі та доведення до відома відповідних органів ведення та регіональних органів адміністрування Державного реєстру виборців.

Окрім того, Комісія звернула увагу відповідних територіальних виборчих комісій на ухвалу суду про забезпечення адміністративного позову в частині, що їх стосується.

Також Комісія звернула увагу обласних державних адміністрацій на ухвалу суду під час здійснення розподілу відповідної субвенції в частині, що їх стосується.

Під час засідання Комісія звернулася до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності невідкладної підготовки відповідних змін до законодавчих актів з метою унормування питань перебігу виборчого процесу,  в тому числі  у зв’язку з наступним:

 ухваленням судових рішень, якими визнано протиправними рішення сільської, селищної, міської ради територіальних громад, що увійшли до складу об’єднаної територіальної громади, про добровільне об’єднання в територіальну громаду;

прийняттям рішень відповідними (окремими) радами, що увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, про скасування рішень про добровільне об’єднання в територіальну громаду;

винесенням судами ухвал про вжиття заходів забезпечення позову шляхом, зокрема, зупинення дії рішень сільських, селищних, міських рад територіальних громад про добровільне об’єднання в територіальні громади після призначення перших місцевих виборів чи початку виборчого процесу таких виборів.

Відділ взаємодії із ЗМІ

Секретаріату Комісії

ТЭГИ: