10:05 / 13.07.2018 Политика

Питання номер один – корупція

Європейці продемонстрували наглядний приклад корупції в Україні

Після саміту Україна-ЄС європейці продемонстрували наглядний приклад корупції в Україні. У виданні EU Reporter вийшла стаття «Питання номер один між урядом України та його населенням», присвячена українській «лісовій проблемі». Виявляється, що прикриваючись красномовними та правильними фразами про необхідність запобігти екологічній катастрофі в Україні та підтримати розвиток національної економіки, наші закони насправді відверто просувають інтереси конкретних олігархічних груп України.

Якщо говорити про опубліковану статтю, то в ній мова йде про прийнятий Верховною Радою законопроект № 5495 «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів». Відповідно до декларованих заяв, він повинен був посилити мораторій 2015 року та компенсувати його недоліки за рахунок обмеження розміру лісозаготівель до 25 млн кубометрів в рік, заборони експорту будь-якої деревини та, що особливо важливо, посилення відповідальності за порушення закону.

На думку авторів, основними лобістами нового закону стали представники Радикальної партії. «Лобійований в парламенті представниками популістської Радикальної партії Олега Ляшка, під гучними деклараціями захистити природу цей закон насправді просуває інтереси тих же українських олігархів, які таким чином намагаються знівелювати локальний ринок деревини та поставити його під особистий контроль з метою отримання надприбутків. У даному випадку мова йде насамперед про таких постатей, як Леонід Юрушев та Юрій Косюк – персони, дуже відмінні за рівнем своєї публічності та медійності, проте обидва надзвичайно впливові в українському бізнесу та політиці» - пише EU Reporter.

Прикриваючись метою створення стимулів розвитку лісового господарства, цей закон фактично знищує його, оскільки відбирає у лісгоспів бодай якусь можливість самостійно торгувати з європейськими країнами та отримувати при цьому доволі значні прибутки.

Зупинити чергову олігархічну змову може наразі тільки Президент Петро Порошенко, скориставшись своїм правом накладення вето. Якщо ж він цього не зробить, він дасть вже не тільки українській, але і європейській спільноті привід вважати, що вся його діяльність спрямована лише на задоволення інтересів олігархату (а також підтвердить поширені чутки про його «тісні зв’язки» з Юрієм Косюком).