16:29 / 20.09.2017 Политика

Урядом прийнята програма підтримки фермерства на 2018-2020 рр. – Мартинюк

13 вересня на засіданні Кабінету Міністрів України була затверджена постанова «Про схвалення Концепції розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018-2020 роки». Метою концепції є створення передумов в фінансовій, організаційній та правовий сфері для розвитку сільськогосподарських кооперативів та фермерських господарств, а також поліпшення матеріального та фінансового становища населення на селі.

За словами Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана ухвалення концепції дуже важливе для того, щоб українське фермерство досягло нового якісного рівня.

Документ, опрацьований фахівцями Мінагрополітики разом з представниками Асоціації фермерів та приватних землевласників, презентував членам Уряду перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, який підкреслив важливість системної підтримки програми з боку держави для реалізації виробничого та соціального потенціалу фермерських господарств.

На думку першого заступника Міністра агрополітики Максима Мартинюка системна державна підтримка фермерства має дуже швидко дати такі позитивні результати в сільському господарстві:

  • збільшення валової продукції до 12% за три роки, що вдвічі більше ніж сьогодні;
  • розвиток переробки сировини в Україні, а не за її межами;
  • зростання виручки в іноземній валюті від експорту;
  • підвищення рентабельності продажів для суб’єктів господарювання.

Максим Мартинюк підкреслив, що нова програма одержить фінансову підтримку від держави в різних формах:

  • 1 млрд. грн. на наступний рік в держбюджеті;
  • надання пільгових кредитів;
  • здешевлення кредитів;
  • компенсація частки вартості придбаної сільськогосподарської техніки.

У разі виконання Концепції у складі валової продукції збільшиться частка продукції від фермерів до 12%, в п’ять разів зросте кількість робочих місць до 0,5 мільйонів, на 10% зростуть площі під органічні культури.

Презентована Максимом Мартинюком Концепція підтримки фермерства надасть можливість господарствам стати фермерами та об’єднуватись у кооперативи.