17:24 / 05.09.2017 Политика

Детективи НАБУ вважають законодавчу діяльність депутатів прикриттям їх злочинів

Як написав у соцмережі Віталій Купрій, до нього потрапив досить цікавий документ у так званій "бурштиновій справі Розенблата-Полякова". Це Протокол за результатами виконання спецзавдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації, датований 30 грудня 2016 року. Складений він одним із детективів НАБУ. Даний документ опублікував на своїй сторінці в "Фейсбуці" народний депутат України Максим Поляков

"Із першої сторінки мене зацікавила фраза, що мова йде про виконання спеціального завдання відносно осіб, які діють "з метою забезпечення незаконного видобутку бурштину". Цікаво тому, що в справі не зазначено, що особи фактично "незаконно видобувають бурштин". Тобто мова йшла саме про прийняття закону, який би дозволив це робити легально.

Мабуть НАБУ (та й інші правоохоронні органи) взагалі не зацікавлені в цьому. Тому і пишуть в протоколі, що організоване злочинне угрупування прагнуло "легалізації своєї злочинної діяльності шляхом прийняття законодавчих актів, які створюють видимість законного характеру їх злочинної діяльності".

Безглуздішої фрази від правоохоронця з окладом у 40 тисяч гривень на місяць я і не чув. Тобто за логікою будь-який закон, прийнятий радою, є тільки ширмою, створює видимість законності. Може, дивлячись на те, як працює Рада, багато громадян на це і погодяться. Але звісно не юристи. Тоді НАБУ має пересадити в першу чергу всіх депутатів більшості (БПП, НФ і ОБ), які голосують за різний непотріб і корупційні схеми.

Чому я вважаю, що справа розсипається? Тому що на першій сторінці протоколу вказано, що оперативно-розшукова справа проти нардепів Розенблата і Полякова (назва "Розробка") проводилась відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу щодо негласних слідчих дій. Але ж стаття 482 КПК прямо забороняє проводити негласні слідчі дії щодо народних депутатів без згоди на це Верховної Ради. Тобто ці дії НАБУ є незаконними

В протоколі вказано про відеозапис розмови Розенблата з агентом НАБУ 24.11.2016 у ресторані "Три вилки" і декілька випадків прослуховування Полякова під час розмов телефоном разом з листуванням за допомогою WhatsApp. Тому на підставі ч. 2 ст.84 і ст.89 КПК суд визнає ці докази недопустимими і не буде навіть досліджувати!

По суті партія УКРОП давно внесла законопроект "Про лобізм" (реєстр. № 5144 від 20.09.2016), який мав би врегулювати питання фінансування діяльності, направленої на забезпечення прийняття рішень органами державної влади та місцевого самрядування. Тоді було б зрозуміло хто що хоче, які кошти на це виділяє і чи йдуть вони власне протиправно у кишеню чиновнику у якості прихованого хабара, чи на цивілізоване лобіювання. На жаль, прийняття цього законопроекту заблоковано більшістю.

А тепер маємо кримінальне провадження, яке не буде доведене до логічного кінця, що ще більше дискредитує нашу правоохоронну систему", - пише Віталій Купрій.