19:41 / 04.10.2016 Политика

Комісія затвердила кошторис ЦВК і розподіли субвенцій з держбюджету на підготовку і проведення місцевих виборів

4 жовтня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провів Голова Комісії Михайло Охендовський.

Затверджено Розподіли субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення призначених Верховною Радою України позачергових місцевих виборів на 4 грудня 2016 року у 21 регіоні України на загальну суму 4 млн 149 тис. гривень та на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень для підготовки і проведення зазначених виборів на загальну суму 37,7 тисяч гривень.

Також затверджено Розподіли субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення перших виборів депутатів сільських, селищних та міської рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних та міських голів 11 грудня 2016 року у 13 регіонах України на загальну суму 6 млн 244 тис. 100 гривень та на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень для підготовки і проведення зазначених виборів на загальну суму 26,4 тисяч  гривень.

Крім того, затверджено Кошторис Центральної виборчої комісії  за бюджетною програмою 6731700 "Забезпечення фінансування проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних, міських голів об’єднаних  територіальних громад" на 2016 рік на загальну суму 30 млн грн.

Комісія розглянула окремі питання діяльності Івано-Франківської обласної виборчої комісії. 25 серпня 2016 року до Комісії надійшло звернення Жарського Т.В. – представника кандидата в депутати Івано-Франківської обласної ради Ткачук М.М., в якому містилася інформація про неприйняття Івано-Франківською обласною виборчою комісією рішення щодо реєстрації Ткачук М.М. депутатом указаної ради.

За результатами розгляду цього звернення Комісія  16 вересня 2016 року прийняла постанову "Про окремі питання діяльності Івано-Франківської обласної виборчої комісії", якою зобов’язала вказану виборчу комісію до 23 вересня 2016 року вирішити в установленому законодавством України порядку питання стосовно визнання обраною та реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради та невідкладно надіслати до ЦВК копії відповідних рішень, прийнятих за результатами розгляду зазначеного питання.

З метою отримання інформації щодо виконання вказаної постанови Комісією було надіслано запит до вказаної виборчої комісії з вимогою до 18 години 26 вересня 2016 року надіслати копії відповідних постанов.

Проте до ЦВК 30 вересня надійшов лист за підписом голови Івано-Франківської обласної виборчої комісії разом з копією протоколу засідання цієї комісії від 27 вересня 2016 року № 26. Із нього вбачається, що питання визнання обраною та реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради виносилося на розгляд цієї комісії, однак відповідних рішень на засіданні прийнято не було, що свідчить про невиконання вказаною територіальною виборчою комісією постанови ЦВК та вказує на порушення нею законодавства.

За таких обставин Комісія встановила факт одноразового грубого порушення Івано-Франківською обласною виборчою комісією законів України та достроково припинила повноваження всього її складу.

При цьому встановлено, що місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, а також зареєстровані в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцеві організації політичних партій, які мають право подання кандидатур до складу Івано-Франківської обласної виборчої комісії, можуть не пізніше 24 години 6 жовтня  2016 року подати до Комісії кандидатури для включення до складу зазначеної комісії.

Крім того, Комісія зобов’язала вказану ТВК після сформування її нового складу до 17 жовтня 2016 року включно вирішити в установленому законодавством України порядку питання стосовно визнання обраною та реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради та невідкладно надіслати до ЦВК копії рішень, прийнятих за результатами розгляду вказаних питань.

Комісія схвалила пропозиції щодо вдосконалення Закону України "Про Державний реєстр виборців", викладені у формі проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний реєстр виборців" з пояснювальною запискою.

За результатами узагальнення практики проведення виборів народних депутатів України, з метою вдосконалення законодавства України про вибори народних депутатів Комісія також схвалила пропозиції щодо вдосконалення Закону України "Про вибори народних депутатів України" та проекту пояснювальної записки до нього, а також орієнтовний розрахунок економії бюджетних коштів у разі прийняття проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України".

На завершення засідання внесено зміни до складу територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів, сформованого постановою ЦВК від 6 вересня 2015 року № 230 "Про формування складу обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (міст обласного значення та міста Києва), районних у місті Києві виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів", повідомляє відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії.      

ТЭГИ: