10:37 / 16.09.2016 Политика

БПП – разовий політичний продукт, який піде в небуття: Марина Ставнійчук

Під час онлайн-обговорення на платформі  IDEALIST.media «Політичні партії чи політичні проекти: українські реалії», Голова ГО «За демократію через право», експерт Венеційської комісії Марина Ставнійчук заявила, що вважає БПП нежиттєздатним політичним продуктом, а держфінансування політичних партій у сьогоднішньому вигляді – відмиванням коштів для «своїх», передає "Політика і культура".

Політик підкреслила, що в країні практично немає класичних ідеологічних партій.  «Україна потребує нової політичної культури, але є проблема з її носіями.

Якщо брати за основу політичні партії, як носіїв ідеології та учасників побудови політичної системи, – нині ми спостерігаємо розвиток не ідеологічних партій, а маси технологічних проектів».

Щодо сучасних провладних партій, Марина Ставнійчук вважає їх нежиттєздатними. «Навіть такий «політичний продукт» як БПП, є разовим – переміг він свого часу лише завдяки застосуванню величезного адміністративного та фінансового ресурсу. З точки зору навіть чергових парламентських виборів (хоча усі вже свідомі того, що прийде час – відбудуться позачергові вибори) цій партії треба думати над власною трансформацією… Адже це – нежиттєздатний проект. Він все одно піде в небуття, але ті, хто всередині – повинні нести відповідальність» – вважає політик.

Експерт Венеційської комісії також прокоментувала запровадження державного фінансування політичних партій.

«Державне фінансування політичних партій ніколи не дасть ефекту у випадку, коли воно приймалось під «свої» партії, які вже перемогли на виборах. При тому, що до демократичності та взагалі легітимності цих виборів є маса претензій!

Про яку користь держфінансування може іти мова за відсутністю комплексу пов’язаних явищ: фінансування політичних партій є логічним за умов наявності справедливого виборчого закону, який має транспарентний характер, який обговорений і сприйнятий суспільством! Цього немає, як немає і справжньої системи парламентаризму. За цих умов фінансування політичних партій є цинічною фікцією, відмиванням коштів для «своїх» політичних проектів!» – підкреслила Ставнійчук.

Вона також вважає, що нині існує загроза демократії в Україні: «Країна знаходиться у стані суспільно-політичного «зламу», коли абсолютно чітко прослідковується бажання «зашліфувати» суспільну думку та побудувати в країні диктатуру. Завадити цьому можуть лише партії, які, на противагу технологічним проектам, сьогодні демонструють прагнення до справедливої соціальної політики. З урахуванням явно антисоціальної лінії, яку обрали провладні політичні сили, саме це нині є надзавданням. Так, усі партії мають якесь «олігархічне» зерно, знаходяться під впливом… Але давайте мислити прагматично – система координат, в якій опинилось суспільство, вимагає вибудовувати нормальну політичну систему, захистити «хребет» держави.

Коли нині намагаються навіяти суспільству чергову легенду про необхідність «сильної руки», згадується 2008-2009 роки, – саме тоді цей тренд також просувався дуже активно. І сьогодні слід згадати антитезу, яку відстоювали члени команди президента Ющенка – потрібна не «сильна рука», а сильна демократична система! Я відстоювала цю позицію тоді, залишаюсь на ній і зараз.

Тільки сильна демократія може бути важелем розвитку країни. Бо жодна «сильна рука» до розвитку ще не призвела. І будь-яка політична сила, яка прагне завойовувати голоси виборців, повинна дати відповідь на це запитання, яке сьогодні стало надто актуальним: сильна рука чи сильна демократія?»