07:35 / 17.07.2015 Политика

Зміни в українській Конституції могли бути розмінною монетою в переговорах США і РФ по Ірану

Підписання ядерної угоди та зняття санкцій з Ірану зменшить авторитет Росії на Близькому Сході та позбавить Москву енергетичних важелів впливу на Європу.

РФ пішла на поступки США в урегулюванні іранського питання через власні інтереси.

Заступник Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд заперечує поступки Росії в пов'язаних з Україною питаннях через домовленості за іранською ядерною програмою. Про це вона сказала на прес-конференції в Києві.

«США не обмінюють одне на інше (у міжнародних відносинах)... Ми не вважаємо, що Росія зробила поступку США (в урегулюванні іранського питання). Вони зробили це у власних інтересах і разом з тим для забезпечення попередження отримання ядерної зброї Іраном», – сказала вона, відповідаючи на запитання про можливий відхід українського питання на другий план у зовнішній політиці США у зв'язку з досягненням домовленостей з питань Ірану.

При цьому Нуланд зазначила, що США продовжують вимагати від Росії діяти відповідно до домовленостей, досягнутих у Мінську 12 лютого.

Як відомо, Україна вважає міжнародні домовленості за іранською ядерною програмою історичною подією.

Як повідомлялося, президент США Барак Обама подякував президенту Росії Владіміру Путіну за невигідну для РФ угоду з Іраном.

Нагадаємо, раніше у Відні лідери Ірану, США, Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини та Росії уклали угоду, яка передбачає обмеження ядерної програми Тегерану в обмін на зняття міжнародних санкцій. 

Іран вимагав, щоб санкції зняли взагалі, але Сполучені Штати ясно дали зрозуміти, що обмеження скасовуватимуть поступово, після підписання остаточної угоди.

Експерти вважають, що підписання ядерної угоди та зняття санкцій з Ірану зменшить авторитет Росії на Близькому Сході та позбавить Москву енергетичних важелів впливу на Європу.

Нагадаємо, що вчора Верховна Рада проголосувала за направлення на розгляд до Конституційного суду проекту змін до Конституції в частині децентралізації, внесеного президентом Петром Порошенком. Таке рішення підтримали 288 нардепів.

Законопроект у Раді представив особисто президент. "Жодного натяку на федералізацію у проекті немає. Україна визначена як унітарна держава", – зазначив він.

Окрім того, за його словами у проекті немає "жодного слова про особливий статус Донбасу як написали окремі ЗМІ". "Проект припускає можливість окремого порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу в разі наявності відповідного закону. Я нагадаю, що такий закон двічі ухвалювала Верховна Рада", – додав президент.

Проти направлення змін до Конституційного суду виступили фракції "Радикальної партії Ляшка" та "Самопомочі".

Нагадаємо також, що заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд заявляла про те, що на народних депутатів України нині чинять міжнародний тиск із метою отримання районами Донбасу, підконтрольними бойовикам, особливого статусу в Конституції України.

"У ці години і хвилини чинять шалений тиск на народних депутатів з боку міжнародної спільноти, щоб "ДНР" і "ЛНР" отримали особливий статус у нашій Конституції. Аргументують необхідністю продемонструвати виконання Мінських домовленостей", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

При цьому вона зазначила, що нав'язування особливого статусу контрольованих бойовиками районів передбачає зняття відповідальності з країн-гарантів будапештського меморандуму і є неприпустимим з погляду європейських перспектив України і збереження європейської державності. "Хіба не очевидно, що будь-який особливий статус для Донбасу в Конституції - це легітимація російських військ і найманців на території України? А їх інтеграція в українську політику - це кінець не лише європейських перспектив для України, це успіх плану кремля і кінець української держави?" - написала О. Сироїд.

За її словами, "світ так хоче нав'язати нам зараз особливий статус" для контрольованих бойовиками територій "лише для того, щоб це перестало бути "війною", за яку мають нести відповідальність також і ті країни, які гарантували Україні територіальну цілісність за Будапештським меморандумом". "Світ хоче, щоб це стало "внутрішнім конфліктом", тому що він втомився й хоче позбутися цієї вкрай незручної теми", - зазначила віце-спікер.

"І Кремль мріє, щоб для всього світу це стало "українською кризою", тому що від початку нав'язує світу історію про те, що немає російських військ на сході, немає найманців. А ще кремль хоче, щоб саме ці "відсутні" російські війська і найманці через свій "особливий статус" отримали пропуск до політичного процесу України, можливість впливати на зовнішню політику і фінансування з державного бюджету коштом українського народу", - додала вона.

"Хіба весь цивілізований світ і без того не бачить, хто насправді є агресором і хто порушує всі норми міжнародного права й усі домовленості? Чи вірить хтось, що ця "демонстрація" зупинить кремль? Хіба не очевидно, що тиск на Україну щодо внесення змін до Конституції - це заперечення права українського народу на самовизначення?" - заявила віце-спікер.

"Присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюся всіма своїми діями захищати суверенітет і незалежність України, піклуватися про благо Батьківщини і добробут українського народу". Ці слова з присяги народного депутата завтра можуть набути нового звучання", - резюмувала О. Сироїд.