20:55 / 05.09.2014 Политика

Cенатор Французької Республіки : "Немає сумнівів, що ЦВК вдасться провести демократичні, чесні та прозорі вибори народних депутатів України"

Михайло Охендовський провів робочу зустріч з сенатором Французької Республіки паном Жан-Ів Леконтом

5 вересня  Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський провів робочу зустріч з сенатором Французької Республіки паном Жан-Ів Леконтом. У зустрічі також взяв участь експерт з розв’язання кризових ситуацій Посольства Франції в Україні пан Жан-Франсуа Бужан.

Під час заходу Михайло Охендовський поінформував співрозмовників про загальну ситуацію щодо підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України, які відбудуться 26 жовтня 2014 року, та про особливості виборчого процесу, його фінансування. Було обговорено також проблеми і потенційні виклики, що можуть супроводжувати нинішню кампанію.

Торкнувся Голова Комісії й питання щодо зміни виборчої системи з виборів народних депутатів України. Як відомо, нині триває гостра дискусія стосовно переходу від змішаної мажоритарно-пропорційної системи із закритими списками до пропорційної з відкритими списками. Зазначивши з цього приводу, що остання безумовно є більш демократичною та прогресивною, Михайло Охендовський сказав:

– Зрозуміло, що під час нинішніх позачергових виборів народних депутатів України виборча система вже не може бути змінена, оскільки виборчий процес розпочався ще 28 серпня і зареєстровані перші кандидати в народні депутати в одномандатних виборчих округах. До того ж абсолютно зрозуміло, що для нас головне насамперед інтереси українських виборців, тому за два місяці, що залишилися до дня голосування, ми просто не встигли б провести просвітницьку кампанію щодо особливостей пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

Окрім того, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, не бажано змінювати виборчу систему пізніше, ніж за рік до дня проведення виборів. "Проте запровадження пропорційної системи з відкритими списками однозначно є питанням майбутнього і, сподіваюсь, що не дуже далекого", – додав Голова ЦВК.

Під час подальшого спілкування Михайло Охендовський зупинився і на питаннях, пов’язаних із грошовими заставами як кандидатів в народні депутати в одномандатних виборчих округах, так і політичних партій, що балотуватимуться на нинішніх виборах. Зокрема, він наголосив, що у порівнянні з виборами 2012 року зазначені суми суттєво зменшені, тож сьогодні говорити, що в Україні існують дискримінаційні грошові застави, немає жодних підстав.

Згодом було обговорено й надзвичайно чутливу під час проведення виборів сферу безпеки в контексті нинішньої надскладної ситуації в Донецькій та Луганській областях. Зокрема, Голова Комісії поінформував, що під час позачергових виборів Президента України 25 травня 2012 року Центральна виборча комісія напрацювала необхідний механізм взаємодії з СБУ, Генеральною прокуратурою, МВС та Міноборони. В кожному з цих силових відомств були призначені координатори спільної діяльності з ЦВК на рівні заступників їх керівників.

Механізми тісної взаємодії відпрацьовані, і ми, на жаль, будемо змушені їх використовувати й під час підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України, – зазначив Михайло Охендовський та додав, що Центральна виборча комісія все ж таки сподівається на якнайшвидше встановлення миру на Сході держави. Але з іншого боку робитиме все можливе, аби в Донецькій та Луганській областях вибори відбулися на кожній виборчій дільниці, де це буде безпечно.

Наприкінці зустрічі Голова ЦВК подякував офіційним спостерігачам на позачергових виборах Президента України, які представляли Французьку Республіку, за об’єктивні неупереджені висновки. Він також висловив сподівання, що й на нинішніх позачергових парламентських виборах також будуть зареєстровані французькі спостерігачі, зазначивши, що кожен з них, як і офіційні спостерігачі від інших організацій і країн, буде бажаним гостем в Україні.

Своєю чергою, пан  Жан-Ів Леконт наголосив, що Франція із задоволенням виконає цю місію, аби ці вибори були повністю визнані світовою спільнотою. Окрім того, він привітав, за його словами, титанічну роботу і зусилля Центральної виборчої комісії, завдяки чому вдалося провести демократичні, чесні та прозорі позачергові вибори Президента України 25 травня 2014 року.

– У мене практично немає сумнівів, що ЦВК вдасться провести на такому ж високому рівні й позачергові вибори народних депутатів України, – підсумував сенатор Французької Республіки.

Відділ взаємодії із ЗМІ                                                                          

Секретаріату Комісії