18:35 / 29.08.2014 Политика

Голова ЦВК М. Охендовський: «Немає сумніву, що кошти держбюджету, необхідні для позачергових виборів народних депутатів, будуть виділені вчасно»

- Центральна виборча комісія не має сумнівів, що кошти Державного бюджету України, необхідні на підготовку і проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, будуть виділені вчасно і в повному обсязі, - зазначив Голова Комісії Михайло Охендовський. За його словами для цього існує лише два шляхи.

«Перший і найбільш оптимальний – підготовка Міністерством фінансів України законопроекту щодо внесення відповідних змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" з наступним прийняттям його Верховною Радою України і виділенням Комісії коштів за відповідними бюджетними програмами. Цей варіант вирішення питання є традиційним і завжди використовувався раніше для фінансування усіх попередніх виборів, включаючи і позачергові вибори народних депутатів України 2007 року», - акцентував М. Охендовський.

- Водночас, законом передбачений також і другий шлях – виділення необхідних коштів з резервного фонду державного бюджету, - додав Голова ЦВК. - Проте, він є більш проблематичним з практичної точки зору і небажаним з точки зору пов’язаних з цим ризиків для своєчасного здійснення видатків, необхідних для підготовки і проведення виборів.

28 серпня Центральна виборча комісія своєю постановою визначила обсяг коштів Державного бюджету України на підготовку і проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, а також модифікацію та технічний супровід ЄІАС "Вибори" у сумі 980 млн 880 тис. гривень та звернулась до Кабінету Міністрів України щодо невідкладного виділення зазначених коштів.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" Комісії за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України" встановлено бюджетні призначення в сумі 23 млн 675 тис. гривень.  Залишок цих коштів станом на 28 серпня 2014 року становить 23 млн 87 тис. 300 гривень.

Разом з тим, за розрахунками Комісії потреба у видатках, необхідних на підготовку і проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, становить 976 млн 400 тис. гривень.

Крім того, з огляду на те, що до Закону України "Про вибори народних депутатів України" внесено суттєві зміни, якими передбачено, зокрема, надсилання Центральній виборчій комісії через автоматизовану інформаційно-аналітичну систему виборчими комісіями постанов та протоколів їх засідань, необхідно здійснити модифікацію ЄІАС "Вибори".

Мінімальний обсяг видатків на модифікацію та супроводження ЄІАС "Вибори" становитиме 4 млн 480 тис. грн, які за бюджетною програмою 6731010 "Керівництво та управління у сфері проведення виборів та референдумів" не передбачені.

Відділ взаємодії із ЗМІ

Секретаріату Комісії