14:50 / 20.12.2013 Политика

Спостерігачі ENEMO: ЦВК максимально сприяла повній реалізації виборчих прав громадян

Відбулася робоча зустріч Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського з групою спостерігачів від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) на чолі з керівником місії ENEMO в Україні пані Дінарою Ошурахуновою. 

На початку заходу вона подякувала Комісії за співробітництво та допомогу в проведенні нинішньої місії, а також висловила побажання обговорити подальшу співпрацю між ЦВК та ENEMO.

– Фінальний звіт за результатами наших спостережень ми надамо відразу, як він буде підготовлений. Але вже зараз хочу відзначити відкритість та прозорість у діяльності Центральної виборчої комісії. До того ж ми добре розуміли непросту суспільно-політичну ситуацію, на тлі якої відбувалися повторні вибори народних депутатів України, – продовжила пані Д. Ошурахунова та додала: «Ми приїхали, щоб допомогти у розвитку виборчої системи України. Тому я сподіваюсь, що наш звіт, зокрема, відповідні рекомендації щодо покращання організації підготовки та проведення виборів, стануть корисними для вас».

Своєю чергою Голова ЦВК висловив задоволення тим, що ENEMO знайшла можливість направити своїх спостерігачів на вибори та зазначив: «Комісія має достатньо великий досвід співробітництва з цією міжнародною мережею в минулому і приємно, що воно розвивається й надалі».

– Тому було б доцільно, щоб у майбутньому між нами були налагоджені тісніші повсякденні контакти. Ми зі свого боку абсолютно відкриті і готові до такої співпраці, яка б мала постійний дружній характер. Це відповідало б і інтересам Центральної виборчої комісії, і дозволяло б спостережній місії більш ефективно виконувати завдання, які стоять перед нею, – сказав М.Охендовський.

Щодо остаточних звітів за результатами повторних виборів, які має підготувати ENEMO, то, за словами Голови Комісії, ЦВК приділить їм належну увагу та намагатиметься врахувати відповідні рекомендації. Як, наприклад, «після минулорічних зауважень щодо недостатньої відкритості в роботі Центральної виборчої комісії в цьому році ми вирішили запрошували офіційних спостерігачів та інших суб’єктів виборчого процесу на робочі наради Комісії, хоча на них і не приймаються жодні рішення, а лише формується порядок денний наступних засідань».

– Такий крок зроблено для забезпечення максимальної прозорості нашої роботи, – додав М.Охендовський.

Звертаючись до інших зауважень, які відзначалися в попередньому звіті ENEMO, голова ЦВК акцентував увагу на тому, що вони, безумовно, важливі для Комісії. Насамперед хвилюють ті факти, які, на жаль,  виходять за межі компетенції ЦВК як організатора виборів.

– Так, нас стурбували повідомлення спостерігачів про те, що могли мати місце факти підкупу виборців. У зв’язку з цим ми сподіваємося, що правоохоронні органи в межах своїх повноважень, яких немає у ЦВК, проведуть швидке та ефективне розслідування та зможуть встановити, чи дійсно такі протиправні дії мали місце, а найголовніше – хто був їх замовником. Також ми сподіваємося, що винні в цьому будуть притягнуті до відповідальності відповідно до законів України, – зазначив Голова Комісії. За його словами, «Центральна виборча комісія в цьому випадку змушена лише з сумом констатувати, що такі факти, певною мірою псують враження суспільства від зусиль Комісії щодо організації вільних та чесних виборів. Оскільки і у кожного виборця і в суспільстві в цілому існує уявлення, що все, що навіть опосередковано пов’язано з виборами, перебуває у компетенції ЦВК».

– Але, на жаль, при тому, що Комісія зі свого боку робить все можливе для того, щоб провести вибори відповідно до нашого законодавства та міжнародних стандартів і має всі підстави сподіватися на позитивне сприйняття зробленої роботи та визнання результатів виборів, подібні факти кидають на них тінь, – сказав М. Охендовський. – Ми, безумовно, не будемо з цим миритися і закликаємо правоохоронні органи швидко, ефективно та адекватно реагувати на ті повідомлення, що пролунали від спостерігачів та були поширені засобами масової інформації.

З цього приводу пані Д. Ошурахунова повністю підтримала Голову Комісії, погодившись, що Центральна виборча комісія дійсно в межах своєї компетенції не може впливати на всі події, що відбувається під час виборчого процесу. Адже, за її словами,  під час виборів працюють, окрім ЦВК, й інші державні та судові органи, які також покликані забезпечити їх належне проведення.

– Водночас, маю констатувати, що ЦВК зробила все залежне від неї, аби провести повторні вибори якісно. А оцінки наших спостерігачів, які були присутні на виборчих дільницях в день голосування, однозначні: ці вибори прогресивно відрізняються від попередніх, – наголосила голова місії ENEMO в Україні.

Згодом, відповідаючи на запитання представників  ENEMO щодо змін у виборчому законодавстві, Голова Комісії повідомив, що Верховна Рада України вже ухвалила зміни до Закону «Про вибори народних депутатів України», які мають набути чинності в лютому 2014 року. Але при цьому М.Охендовський висловив занепокоєння тим фактом, що через три місяці після набрання зазначеним законом чинності мають бути переглянуті межі виборчих округів.

 – Переглянути межі окремих округів, звичайно, потрібно, але краще зробити це напередодні чергових парламентських виборів 2017 року. Інакше може виникнути досить непроста ситуація. Наприклад, в одному з виборчих округів було обрано народного депутата України, але в якийсь момент його повноваження достроково припиняться. Відповідно, там необхідно буде провести проміжні вибори, хоча може статися так, що на той час межі цього виборчого округу вже будуть змінені, певні населені пункти будуть вилучені з його складу, а деякі, які не входили до нього у 2012 році, навпаки – включені. При цьому номер округу залишиться тим самим. То чи не спричинить такий підхід порушення прав виборців окремих адміністративно-територіальних одиниць? Це проблема, яка хвилює Комісію. Вона, безумовно, потребуватиме подальшого врегулювання.

Крім того, під час зустрічі йшлося й про проблему однакового застосування встановленого законом про вибори 5-річного цензу осілості для кандидатів у народні депутати України. Адже, як відомо, застосування відповідних норм призвело до скасування реєстрації одного з кандидатів в листопаді 2013 року. З цього приводу Голова ЦВК вкотре зазначив, що згадані приписи закону базуються на нормах Конституції України. На його погляд, проблема полягає не в існуванні цих норм як таких, а в неоднаковому їх розумінні Центральною виборчою комісією з одного боку та судами – з іншого. Крім того, на думку М.Охендовського, судова практика з цього питання є суперечливою. Він повідомив, що для практичного розв’язання проблеми готовий вже у січні 2014 року запропонувати Центральній виборчій комісії звернутися до Конституційного Суду України щодо тлумачення відповідних норм Основного закону, використавши надані Комісії повноваження.

На завершення насиченого спілкування пані Д. Ошурахунова ще раз подякувала Голові ЦВК за знайдену можливість зустрітися зі спостерігачами ENEMO та наголосила: «Я із задоволенням ще раз хочу відзначити, що цього разу, в ході повторних виборів народних депутатів України Центральна виборча комісія максимально сприяла повній реалізації виборчих прав громадян.».

– Я хочу подякувати Центральну виборчу комісію за те, що вона була відкрита та доступна для міжнародних місій, запрошувала їх представників на всі свої засідання, – зазначила керівник місії ENEMO в Україні. – Окрема подяка – за уважний розгляд наших звітів і рекомендацій.

Також пані Д. Ошурахунова висловила сподівання, що ЦВК та ENEMO і в подальшому продовжуватимуть плідне співробітництво.

Довідково. Європейська мережа зі спостереження за виборами (ENEMO) – міжнародна мережа, до складу якої входить 22 провідні організації зі спостереження за виборами з 17 країн Східної та Центральної Європи, а також Центральної Азії. Організації – члени ENEMO спостерігали за більш ніж 200 виборчими процесами та задіяли понад 200 тисяч професійних спостерігачів. Станом на сьогодні ENEMO організувала 17 місій спостереження за виборами у 7 країнах світу.

ENEMO працює у повній відповідності до міжнародних стандартів спостереження за виборами. У 2005 році ENEMO підписала Декларацію принципів міжнародного спостереження. У 2012 році всі організації – члени ENEMO підписали Декларацію глобальних принципів непартійного спостереження та моніторингу виборів громадськими організаціями. Окрім того, всі спостерігачі ENEMO підписали Кодекс поведінки міжнародних спостерігачів за виборами.

На повторні вибори народних депутатів України 15 грудня 2013 року Центральна виборча комісія зареєструвала 44 офіційних спостерігача Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO). Загалом було зареєстровано 385 офіційних спостерігачів від 11 іноземних держав та 10 міжнародних організацій. Голосування проходило на 649 виборчих дільницях.організації зі спостереження за виборами з 17 країн Східної та Центральної Європи, а також Центральної Азії.ENEMO працює у повній відповідності до міжнародних стандартів спостереження за виборами.

Відділ взаємодії із ЗМІ                                                                           

Секретаріату Комісії