15:15 / 12.01.2012 Политика

Росія проведе реорганізацію системи контролю безпечності продовольства, так само, як і Україна?

Створення єдиного органу контролю безпечності харчових продуктів прокоментував Анатолій Кінах

Інтеграція України в політичний та економічний простір Європи вимагає створення чіткої системної державної політики, яка б валідувала українські норми до світових. Створення єдиного органу контролю безпечності харчових продуктів – Держветфітослужби – це крок до переходу на систему контролю продовольства, яка сьогодні використовується в сучасних розвинених країнах світу. Про це ІА «AgroNews» повідомив радник Президента України, Президент Українського союзу промисловців та підприємців України Анатолій Кінах.

Як повідомив Анатолій Кінах, перехід на європейські стандарти у галузі якості та безпечності харчових продуктів повинен бути проведений таким чином, аби знизити адміністративний контролюючий тиск на суб’єктів підприємницької діяльності та забезпечити кінцевого споживача якісною продукцією.

«Реформування системи ветеринарної та фітосанітарної служби України має проводитися абсолютно прозоро, до цього повинні залучатися експерти, враховуватися іноземний досвід захисту прав споживачів, контролю якості кінцевої продукції, особливо, коли мова йде про продукти харчування. І такі заходи уже вживаються», - зазначив Анатолій Кінах.

Євроінтерація України, за словами Анатолія Кінаха, не є самоціллю, адже створення в нашій державі європейських стандартів – це природний процес.

«В умовах євроінтеграції Україна повинна формувати ту систему, яка сьогодні використовується в сучасних розвинених країнах. Держветфітослужба – це комплекс з чітким розумінням мети і прогнозованими результатами, який відповідає світовим стандартам та забезпечить виробництво якісного продукту», - відмітив очільник Українського союзу промисловців та підприємців.

Окрім того, Анатолій Кінах додав, що Росія також скоро перейде до нових стандартів контролю продовольства.

«Росія завершила переговори  та підписала протоколи про вступ до СОТ, тому протягом 2012 року вони завершать ці процедури і будуть ратифікувати цю угоду. Тобто Росія вже є практично учасником тих міжнародних стандартів які є в основі діяльності СОТ», - відмітив Анатолій Кінах.