17:54 / 12.06.2024 Политика

Саміт миру може стати пасткою для України, – думка

Україні довелося відмовитись від вимоги щодо виведення російських військ з підсумкового документа, який розглядатиметься під час Саміту миру у Швейцарії. При цьому ця зустріч може перетворитися на “саміт заради саміту” і “пастку для України”.

“Сьогодні уже заговорили про те, щоб українська влада не зійшла в пастку з цим самітом, бо скільки було розпіарено… У лютому, пам’ятаєте, президент на пресконференції казав, який це буде прорив, як прямо весь світ об’єднається і виставить росії ультиматум. Але поки що ми, на жаль, не бачимо цього. Сьогодні президента Зеленського запитали в Німеччині на традиційній пресконференції з Шольцом. Вони коментували, що відбувається, його запитали про очікування від цього саміту. І якщо я все правильно почув, президент відповів приблизно так: ну, от найкраще, що він відбудеться. Вибачте, ну саміт заради саміту – це точно той результат, про який планувалося, який так довго готувався, на який нібито покладалося стільки надій”, – таку думку висловив народний депутат з фракції “Європейська Солідарність” Ростислав Павленко.

При цьому він наголосив, що за підсумками саміту не буде вимоги до росії залишити територію України. Ба більше, там може з’явитися заклик до прямого діалогу, про що інформують світові медіа.

“Там може бути заклик до якогось прямого діалогу між росією та Україною. Тобто це все означає, що українській владі зараз треба виявити не просто максимум обережності, використати цей майданчик, який є в Берліні, використати саміт “Великої сімки”, який буде незабаром, переговори з європейцями, з американцями, з усіма союзниками для того, щоб не допустити… от ми вже дійшли до того, щоб не допустити, щоб цей саміт став пасткою. Бо тепер кращим випадком буде, якщо просто зберуться, поговорять, як президент каже, просто саміт заради саміту”, – пояснив Павленко.

Він також висловив переконання, що організацією таких зустрічей все-таки мають займатися професійні дипломати, а не чиновники з Офісу президента. “Вся підготовча робота була зав’язана на голові Офісу панові Єрмаку. Він дуже був публічний з тим, він кожну зустріч, зокрема в Об’єднаних Арабських Еміратах, дуже багато про це говорив. І зараз мені буде цікаво, з ким пов’яжуть відповідальність, якщо саміт не принесе тих результатів, на які сподівалися”, – зауважив народний обранець.

“І третє – тоді просто треба самому собі дати звіт, що там є “формула миру” Зеленського, але в який спосіб, в яких кроках ми до неї рухаємось. І під це вже збирати коаліцію. Тоді не буде цієї смиканини, коли в лютому президент говорить про те, що це буде саміт, коли прямо до стінки поставлять росію і змусять її піти геть з України. А тепер ми чуємо, щоб не було зовсім протилежних результатів”, – додав Павленко.

Слід зазначити, що, на думку дипломата Костянтина Єлісєєва, для “саміту миру” у Швейцарії створилися не надто сприятливі умови для проведення, а останні заяви президента Володимира Зеленського ще більше ускладнюють ситуацію.

При цьому українська влада, обравши лише три пункти з “формули миру”, відступає від попередніх вимог. Адже там немає жодного слова стосовно відшкодування збитків, виведення військ рф, засудження дій або проведення міжнародного трибуналу щодо злочинів російського режиму.

Підготувала: Ніна Петрович