23:45 / 09.04.2024 Политика

У новому законопроєкті про мобілізацію питання про демобілізацію було зняте на прохання Сирського, – ЗМІ

За словами головнокомандувача Олександра Сирського, деякі положення законопроєкту про мобілізацію потребують детальнішого вивчення. Зокрема, питання демобілізації та ротації унормують в іншому документі.

Положення щодо демобілізації виключили з урядового законопроєкту про мобілізацію. Про це повідомило видання "Українська правда" з посиланням на співрозмовників в оборонному комітеті.

За інформацією джерела, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський ініціював виключення питання демобілізації з документа. Зокрема, він направив листа міністру оборони Рустему Умєрову, в якому наголосив на необхідності внесення законодавчих змін щодо вдосконалення питань проходження служби й мобілізації. Натомість окремі положення проєкту закону, за його словами, потребують детальнішого аналізу та вивчення.

"Пропонується питання підстав звільнення з військової служби, а також запровадження на законодавчому рівні ротації військовослужбовців унормувати окремо шляхом розгляду в іншому законопроєкті", — написав Сирський в листі Умєрову.

На засіданні 9 квітня Кабмін погодився з пропозицією Міноборони ініціювати перед Радою виключення з документа положень щодо демобілізації та ротації. Члени комітету Ради з питань нацбезпеки ухвалили рішення щодо виключення положення про звільнення зі служби та ротації з урядового законопроєкту.

Проте комітет доручив уряду розробити та внести на розгляд законопроєкт про вдосконалення механізмів ротації військових під час воєнного стану, демобілізації та медико-соціальної реабілітації. Загалом це потрібно буде зробити впродовж восьми місяців після опублікування законодавчого акту в газеті "Голос України".

Підготувала: Ніна Петрович