00:06 / 21.03.2024 Политика

Окупанти офіційно визнали зупинку низки російських нафтопереробних заводів

Міністерство енергетики рф визнало зупинку низки російських нафтопереробних заводів внаслідок ударів українських безпілотників.

Про це міністр енергетики рф Микола Шульгінов заявив, відповідаючи на запитання про те, які заходи вживаються для недопущення дефіциту пального, передає російський Інтерфакс.

За його словами, російський уряд обговорює з нафтовими компаніями можливість збільшити виробництво пального на тих НПЗ, де його не було зупинено, а також можливість змінити графік проведення планових ремонтів.

"Є потенціал збільшення випуску палива на НПЗ, де не було зупинено виробництво. Обговорюємо з підприємствами коригування графіка планових ремонтів на НПЗ у зв'язку з "інцидентами" на ряді заводів. Додаткові заходи для стабільного забезпечення пальним пов'язані, зокрема зі збільшенням випуску моторного палива, та зі зняттям логістичних обмежень", – сказав Шульгінов.

Водночас він запевнив, що наразі "прогноз обсягів нафтопереробки в росії зберігається на рівні близько минулого року", коли він становив 275 млн тонн нафти.

Міністр також визнав, що через зупинку низки НПЗ у росії виникли проблеми з постачанням пального на схід країни.

"Проблеми логістичного характеру відвантаження пального на схід країни вирішуються в щоденному режимі, всі обсяги відвантажуються", – запевнив російський міністр.

Як повідомлялося, біржові ціни на бензин та дизпаливо у росії стрімко зростають через побоювання зменшення виробництва внаслідок ударів українських дронів по найбільшим російським НПЗ.

Як санкції та удари українських безпілотників вплинули на роботу російських НПЗ

Як повідомлялося, у ніч на 15 березня безпілотники атакували російський НПЗ "Первый завод" у Калузькій області. Обладнання заводу зазнало пошкоджень, зайнялася пожежа.

13 березня Новошахтинський НПЗ у Ростовській області росії призупиняв роботу після атаки дронів. Це найбільший постачальник нафтопродуктів на півдні росії та єдиний НПЗ у Ростовській області. Його повна потужність – 5,6 млн тонн.

Того ж дня безпілотники атакували рязанський НПЗ "роснєфті", внаслідок чого пошкоджень зазнали дві установки первинної переробки нафти. На них припадає 70% потужності заводу, проте ступінь пошкоджень власник заводу приховує.

У ніч на 12 березня, безпілотники атакували нафтопереробний завод компанії "ЛукОйл" у Нижньогородській області, він також призупинив роботу. Внаслідок удару виведено з ладу найбільшу установку з переробки нафти, яка забезпечували 53% переробки на НПЗ.

У січні на цьому ж НПЗ на сталася аварія. Тоді завод зупинив одну з двох установок каталітичного крекінгу через вихід з ладу компресорного обладнання, яке неможливо замінити найближчим часом через санкції. Через аварію виробництво бензину АІ-95 на підприємстві знизилося приблизно на 200 тисяч тонн на місяць.

Також раніше зафіксовано атаки безпілотників на інші російські нафтопереробні об'єкти.

Побоюючись дефіциту палива на внутрішньому ринку, росія з 1 березня 2024 року відновила заборону на експорт бензину.

Підготувала: Ніна Петрович