09:08 / 20.03.2024 Политика

ЄС не хоче публічно працювати над вступом України

Фото: Getty Images

Наразі Європейський союз утримується від публічних заяв щодо прийняття нових членів через протести фермерів та майбутні вибори. За інформацією Politico, фермери вважають, що опинилися у програшній ситуації через конкуренцію з дешевим імпортом та високі ціни на пальне та вимоги щодо екології від Брюсселя.

Європейські лідери намагаються врегулювати ситуацію з фермерами та уникати гучних обговорень щодо розширення ЄС, особливо перед наближенням виборів у Євросоюзі. Офіційні особи союзу висловлюють бажання тримати у таємниці роботу з підготовки до вступу України, Молдови та інших країн Західних Балкан, оскільки це може негативно вплинути на фермерів.

"Давайте будемо чесними: ніхто не хоче говорити про це (розширення, - ред.) перед європейськими виборами. Розмови про зменшення субсидій для європейських фермерів - це не те, що ви хотіли б помістити на гасла вашої кампанії - або дати як виборчу амуніцію ультраправим", - заявив один з чиновників ЄС.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка планує очолити її вдруге, обіцяла підготувати Європейський союз до прийому України. У вересні 2023 року вона наголосила на важливості вирішення цього питання "сьогодні, якщо ми хочемо бути готовими до завтра", закликаючи Європу "мислити масштабно та керувати своєю долею".

Раніше BAGNET повідомляв, що президентка Молдови Мая Санду оголосила, що референдум щодо членства в Європейському Союзі відбудеться в жовтні. 

Підготував: Сергій Дага