21:09 / 19.03.2024 Политика

Міжнародний олімпійський комітет закликав бойкотувати кремлівські "Ігри дружби"

Міжнародний олімпійський комітет закликав спортсменів, спортивні федерації та уряди країн не брати участь у так званих «Іграх дружби», проведення яких заплановане в росії. В організації назвали змагання «цинічною спробою політизувати спорт».

У заяві йдеться, що змагання організовані російським урядом із «винятково політичною метою», і Москва розпочала «вкрай інтенсивний дипломатичний наступ, надіславши делегації та послів до урядів у всьому світі» для запрошення спортсменів в обхід спортивних федерацій.

У тексті сказано, що проти турнірів виступає і Всесвітнє антидопінгове агентство. Допінг-контроль на змаганнях проводитиметься без участі організації, у МОК це назвали загрозою здоровʼю та справедливості.

Заяву МОК прокоментували у російському МЗС. Речниця міністерства Марія Захарова назвала заклик керівного органу світового спорту «хамством та показником безвиході».

Змагання під назвою «Ігри дружби» в росії заплановані в роки проведення Олімпійських ігор, літні – на вересень у Москві та Єкатеринбурзі, зимові – на 2026 рік у Сочі. Змагання заплановані в десятках видів спорту, у тому числі неолімпійських. Указ про проведення президент росії Владімір Путін підписав у вересні. Планується, що переможцям виплачуватимуть премії. Вартість організації літніх ігор оцінювалася у суму 8,3 мільярда рублів (89,5 мільйона доларів).

Через російське повномасштабне вторгнення в Україну російських спортсменів допускають до Олімпійських ігор лише в індивідуальних змаганнях та в нейтральному статусі. Багато хто з них не мав можливості кваліфікуватися на турнір.

Підготувала: Ніна Петрович