09:08 / 14.03.2024 Политика

Польща не заохочуватиме українців повертатися додому, - посол

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Польща не заохочуватиме українських біженців повертатися на Батьківщину. Про це заявив посол Польщі в Україні Ярослав Гузи в інтерв'ю DW.

Відповідаючи на питання щодо планів Польщі сприяти поверненню українських біженців в Україну, Гузи відповів:

"Польща залишатиметься абсолютно нейтральною до цієї проблеми. Тобто не буде ні заохочувати, ні перешкоджати. Це питання рішення українських громадян, які перебувають у Польщі. Чи вони вирішуватимуть повертатися, чи ні".

Дипломат зауважив, що Варшава зацікавлена в українцях, які дуже важливі з точки зору польського ринку праці.

"Я маю на увазі дефіцит робочої сили. Я можу собі уявити ситуацію, коли роботодавець, наприклад, який працевлаштовує українців, переконує їх залишитися, тому що йому буде важко знайти їм заміну. Але це не ті речі, на які польська влада якимось чином буде реагувати", – розповів Гузи. 

Наразі польський уряд вирішує, як врегулювати питання довгострокового перебування українців у Республіці. Спецзахист і право на виплати для біженців у цій країні діють до кінця червня цього року, тоді як Рада Європейського Союзу продовжила їх до березня 2025 року.

"Польща не є державою, яка соціально сильно забезпечує своїх громадян, тобто це не те місце, де можна комфортно жити на пільги і так далі. Тому деякі люди, наприклад, зі зрозумілих причин вирішують переїхати з Польщі до Німеччини, наприклад, до більш щедрої в цьому плані країни", – додав посол.

BAGNET нагадує, у Нідерландах працевлаштованих українських біженців хочуть зобов'язати платити по 350 євро на місяць.

Підготував: Сергій Дага