17:58 / 12.03.2024 Политика

Корупція, ситуація на фронті говорять про необхідність перевиборів, – експерт

Висока корупція, криза Збройних сил України на фронті, а також нездатність влади налагодити власне виробництво зброї підштовхують українське суспільство до думки щодо необхідності проведення виборів глави держави навіть за умов воєнного часу. Про це заявив політичний аналітик Олександр Кочетков.

За його словами, у Конституції відсутні статті, які регулюють питання подальшого перебування при владі президента в умовах воєнного часу.

«Якби все в нас було в порядку, якби наступ був успішний, і наближалися ситуації повного звільнення українських земель, то ніхто про ці вибори не згадував би взагалі – ні політики, ні громадяни, ні громадські організації. Було б усе гаразд, навіщо міняти те, що працює добре?», - акцентував увагу він.

Кочетков зазначив, що проблема полягає в тому, що ситуація на фронті вкрай важка.

«Те, що відбувається в країні, абсолютно не задовольняє значну більшість українців. Щодня ми читаємо про якісь корупційні прояви, на жаль, у владі. Але ми не бачимо реальних покарань через корупцію. Тобто когось там упіймали, заарештували під домашній арешт чи під заставу, випустили і все. І що з цими людьми далі? І всі вже переконані, що когось із влади упіймали на місці злочину на хабарі, а він все одно домовився або відкупився грошима і все. А під час війни неможливо. Усі це розуміють, але це відбувається. І провину українці покладають на керівництво країни», - наголосив він.

Водночас політолог зазначив, що влада фактично самоусунулась від проблем мобілізації.

«Офіс керує всім, з'являються чотири тисячі правок мобілізаційного закону. Це означає (я, як політтехнолог говорю), що його намагаються "провалити". І Офіс не забороняє власної фракції, яка ж ми знаємо, що вона абсолютно переважна, якщо дають команду, вона голосує за що завгодно. Тоді як в роботі над законопроектом чотири тисячі поправок – це фактично саботаж», - додав він.

Кочетков додав, що за два роки війни росія налагодила власне виробництво зброї, проте українська влада провалила цей напрямок.

«У нас виключно дрони. Позиція держави вкрай незадовільна у тому сенсі, що вона навіть не може налагодити певної координації між приватними виробниками цих виробів. Тому і виникає думка, що треба проводити вибори. Але, з іншого боку, провести вибори в Україні зараз дуже складно. Так, щоб вони були хоча б там більш-менш переконливими. Ось у чому проблема. Тобто суспільство розуміє, що вибори потрібні, але організувати їх дуже важко. І влада, звичайно, цим не займається, не хоче, щоб її змінили», - зазначив він.

У цьому зв'язку Кочетков припускає, що Офіс президента відмовився звертатися до Конституційного суду, щоб підтвердити право Зеленського залишатися при владі після закінчення терміну повноважень, оскільки там побоюються відмови.

«Конституційний суд одна з небагатьох установ, яка здатна не погоджуватися з Офісом президента та президентом особисто і заперечувати його рішення. Ось його "паралізували", позбавили там голови та забули про нього. І тому зараз звертаються, бо так, справді, є велика ймовірність, що цей скривджений на Офіс президента Конституційний суд і там теж має не лише офіційну соціологію, а ту, що й не й офіційна – рейтинг Офісу президента безпосередньо президенту падає постійно, і там рішення може бути негативним. Тому що якщо почати трактувати нашу не дуже досконалу Конституцію, Конституційний суд може знайти підстави і для проведення виборів, тобто вимагати проведення виборів», - пояснив він.

Політтехнолог припускає, що Захід може не визнати легітимність Зеленського після закінчення терміну його повноважень у разі непроведення виборів.

«Захід може все. На сьогодні ми настільки, на жаль, залежні від нього і фінансово, і щодо зброї, міжнародних впливів та всього іншого. Президент Байден – найвпливовіша в Україні особа, тому що Європа має різні думки, тобто стійкої думки в Європі з будь-якого питання знайти вкрай важко, а ось Сполучені Штати Америки можуть поставити певні вимоги. Байден навряд чи це зробить. А ось президент Трамп може дуже жорстко поставити таке питання, якщо США, як партнер, Зеленський не задовольнятиме. Вони не звертатимуть уваги на складність проведення виборів в Україні», - підсумував він.

Підготувала: Ніна Петрович