11:59 / 08.03.2024 Политика

"Ключовою вимогою є розуміння військового контексту": Кулеба розповів, чому Залужного призначили послом

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент України Володимир Зеленський обрав колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного в якості кандидата на посаду посла України у Великій Британії через його військовий досвід. З огляду на те, що Лондон є ключовим військовим союзником України, однією з ключових вимог до кандидатури посла було саме розуміння військового контексту.

Про це в ефірі телемарафону розповів глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Ми з Валерієм Федоровичем мали декілька розмов, з яких я абсолютно переконався, що лежить душа у нашого шановного генерала колишнього Головкома до дипломатичної роботи. І навіть профільна освіта у нього також є. У 2020 році він отримав диплома магістра за спеціальністю міжнародні відносини. Тому, я думаю, це дуже логічний крок.

Я, як міністр, безумовно зацікавлений у сильному послі в Лондоні. Президент зважив всі фактори і вирішив, що саме Валерій Залужний є оптимальною кандидатурою. Тому це однозначно підсилення для нашої системи, рішення, яке відповідає і інтересам МЗС, і інтересам Валерія Залужного, і, головне, інтересам України...

Президент довго шукав максимального сильного кандидата на посаду в Лондоні, і однією з ключових вимог було саме розуміння військового контексту. Тому що Британія не просто наш особливий стратегічний партнер. Це один з лідерів у військовій допомозі України, це країна, яка має бачення військової стратегії не лише щодо війни на суходолі, а й війни на морі. Взагалі щодо глобальних військових справ. І тому новий посол повинен був мати глибокий військовий бекграунд.

Лондон це не лише двосторонні відносини, це одна з головних столиць світу. І там присутні посольства країн так званого Глобального півдня - Африки, Азії, Латинської Америки. Туди не відправляють аби кого - в Лондон…

І в спілкуванні з цим послами, які працюють в Лондоні, я переконаний, Валерій Залужний буде однією з найбільш шанованих фігур. І він принесе багато користі не лише з точки зору двосторонніх відносин з Британією, але й для кулуарної дипломатії з країнами Азії, Африки та Латинської Америки", - розповів Дмитро Кулеба.

Підготував: Сергій Дага