11:21 / 07.03.2024 Политика

Союзники України майже зібрали кошти на закупівлю боєприпасів поза ЄС

Союзники України зібрали майже всі кошти, необхідні для закупівлі 800 тисяч боєприпасів, їх можуть поставити впродовж кількох тижнів. Про це пише Bloomberg з посиланням на неназваних чиновників.

17 лютого президент Чехії Петр Павел у виступі на Мюнхенській конференції розповів, що Прага знайшла за межами ЄС джерела для закупівлі 800 тис. снарядів, які країна може поставити Україні за фінансової підтримки США, Німеччини та Швеції.

У яких саме країнах закуповуватимуться снаряди, він не уточнив. За його словами, 500 тис. боєприпасів мають калібр 155 мм, а решта 300 тис. - 122 мм. Глава Міноборони Чехії Яна Чорнохова заявила, що ті, хто погодився надати боєприпаси країни, попросили себе не називати.

Bloomberg не уточнює, які саме країни брали участь у збиранні коштів. Раніше ідею чеського президента підтримали Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада та Франція, а Польща висловила зацікавленість.

Згідно з умовами домовленості, Чехія виступає посередником, який пов'язує уряди країн, які бажають профінансувати цю закупівлю. Financial Times писала, що необхідна сума $1,5 млрд.

Підготував: Сергій Дага