01:16 / 15.02.2024 Политика

Є перші спроби скасувати декларування

Конституційний Суд України 14 лютого розпочав розгляд скарги щодо конституційності деяких положень Закону «Про запобігання корупції». У Національному агентстві з питань запобігання корупції переконані, що це може загрожувати декларуванню.

Як повідомила пресслужба НАЗК, скаргу подала членкиня Дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області Оксана Бухтоярова. Адвокатка має сумніви щодо відповідності Конституції деяких положень закону, які визначають поняття терміну «суб’єкти декларування», перелік таких суб'єктів, обов’язок подачі декларацій для уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб, а також види фінансового контролю.

Під час засідання постійний представник Верховної Ради у КСУ заявив відвід виконувачу обов'язків голови суду Сергію Головатому через сумніви щодо його неупередженості та об’єктивності, кажуть у Нацагентстві.

«НАЗК не бачить підстав задовольняти конституційну скаргу адвоката з низки причин. НАЗК готове до розгляду скарги в КСУ і буде послідовно захищати наявні інструменти фінансового контролю та обов’язок подавати декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», — наголошують у пресслужбі. 

Нацагентство закликало громадськість, активістів та міжнародних партнерів стежити за перебігом розгляду цієї скарги, щоб «не допустити повторення» конституційної кризи 2020 року.

Підготувала: Ніна Петрович