06:36 / 09.02.2024 Политика

Столичні депутати передали землю у постійне користування Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У четвер, 8 лютого, депутати Київради прийняли рішення щодо передачі земельних ділянок заповідника "Києво-Печерська лавра" у постійне користування. Протягом понад 30 років земельні площі, де розташовані об'єкти національного та світового значення, не мали відповідного законодавчого оформлення.

Про це повідомила пресслужба заповідника "Києво-Печерська лавра".

Рішення було ухвалено на пленарному засіданні II сесії Київської міської ради IX скликання, за нього проголосували 70 депутатів столиці.

Після успішного розірвання договору з Монастирем у квітні 2023 року, управління земельним питанням в заповіднику почало активно вирішуватися, і його включили до порядку денного засідання Київської міськради.

"Депутати поставили крапку в земельному питанні щодо користування землею Києво-Печерської лаври Заповідником. Це дозволить Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" взяти повністю під охорону та контроль пам'ятки світового значення, які входять до об'єктів списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", — йдеться у повідомленні пресслужби "Києво-Печерської лаври".

Останніми десятиліттями Лавра без належного оформлення земельної ділянки зазнала серйозних втрат.

"Усім відомо про незаконну забудову та нецільове використання, і сьогоднішнє рішення може, власне, завершити цю історію....Це є першим кроком до повного повернення української лаври українському народу", — зазначив генеральний директор заповідника Максим Остапенко.

Підготував: Сергій Дага