08:30 / 08.02.2024 Политика

Швейцарія запросила Китай на мирний саміт щодо України

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Швейцарія офіційно запросила Китай взяти участь у мирному саміті щодо України. Про це заявив міністр закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассіс на брифінгу в Пекіні після зустрічі з китайським колегою Ван І, передає Bloomberg.

За його словами, глава МЗС Китаю Ван І "прийняв запрошення до відома" і дасть відповідь за кілька днів.

У Китаю дуже міцні відносини з росією, але він, як і раніше, готовий зробити свій внесок у припинення бойових дій і досягнення миру.

У січні влада Китаю повідомила про запровадження безвізового режиму для громадян Швейцарії. Тоді ж країни домовилися активізувати переговори щодо розвитку торговельних зв'язків.

Президент України Володимир Зеленський у січні говорив, що уряд країни працює зі Швейцарією над організацією саміту з питань миру на території України. Київ хотів би бачити Пекін на саміті, оскільки він відіграє велику роль у світовій політиці.

Союзники України розглядають такий формат зустрічей як платформу для представників української влади, на якій вони можуть викласти свою думку країнам, нейтральним до війни з росією.

Україна та її союзники планували переконати якнайбільше сторін, включаючи країни "Глобального Півдня", підтримати "формулу миру" президента Володимира Зеленського.

З цією метою, зокрема, у серпні 2023 року в Саудівській Аравії проходив саміт за участю представників західних та деяких країн, що розвиваються. Надалі планувалося провести глобальний саміт лише на рівні лідерів держав.

За місяць до нападу ХАМАС на Ізраїль у Делі пройшов саміт G20, на якому Захід закликав країни, що розвиваються, засудити атаки російських військових на мирних жителів України. 

російська влада неофіційними каналами дала зрозуміти керівництву США, що готова до діалогу щодо мирного врегулювання з Україною та припинення війни. І зокрема готова підключитися до обговорення майбутніх гарантій безпеки для України.

Підготував: Сергій Дага