14:04 / 06.02.2024 Политика

Малюська насмішив австрійців заявою, що українські в’язні утримуються у комфорті та безпеці

Иллюстративное фото из открытых источников

Скандальний міністр юстиції Денис Малюська звернувся до Федерального міністра юстиції Австрії Альми Задіч із закликом відновити екстрадицію до України, мотивувавши це своєю всеохоплюючою турботою про права та свободи українських в’язнів та їхню безпеці, яка, за словами Малюськи, перебуває на європейському рівні. Натомість Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляє, що Малюська зухвало ігнорує рекомендації про усунення порушень прав людини в установах виконання покарань.

«Українські органи державної влади продовжують діяти на підставі в межах повноважень та у спосіб, передбачених Конституцією та законами України, вживаючи заходів для гарантування безпеки осіб, які перебувають на території держави. Зокрема, йдеться про забезпечення належного функціонування слідчих ізоляторів, установ виконання покарання, а також створення безпечних умов як для персоналу, так і засуджених і осіб, узятих під варту. В умовах воєнного стану в органах та установах виконання покарань, слідчих ізоляторах забезпечується дотримання конституційних прав та свобод людини і громадянина, а гарантування безпеки засуджених та ув’язнених залишається одним із пріоритетів діяльності і перебуває на особливому контролі Міністерства юстиції України», - йдеться у листі міністра юстиції України до Альми Задіч.

На підставі цього Денис Малюська вимагає від свого австрійського колеги поновити екстрадицію українців з Австрії.

«Враховуючи вищезазначене, положення статті І Європейської Конвенції про видачу правопорушників 1957 року, а також спільні зусилля наших держав у сфері боротьбі зі злочинністю, звертаємося з проханням поновити розгляд запитів про екстрадицію до України осіб для забезпечення здійснення правосуддя в Україні та притягнення до кримінальної відповідальності злочинців, які переховуються на території республіки Австрія, намагаючись уникнути відповідальності за вчинені злочини», - говориться у зверненні Малюськи.

Попри запевнення одіозного очільника Мін’юсту, нещодавно Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець стверджував, що відомство Малюськи ігнорує рекомендації про усунення порушень прав людини в установах виконання покарань, що підпорядковуються цьому міністерству. За його словами, в українських тюрмах та ізоляторах непоодинокі випадки фізичного насильства, самогубств, рабської праці засуджених та інших порушень прав людини.

Нагадаємо, раніше міністра юстиції Дениса Малюську розкритикували у Раді адвокатів України після оприлюднення його відео, на якому він хизується алкогольним мінібаром, розміщеним у службовому кабінеті. «Це паплюження професії юриста», - зазначили у РАУ.