07:52 / 02.02.2024 Политика

"Нам не потрібен ваш металобрухт": Україна відмовились від австралійських винищувачів F-18 Hornet

Фото: F-18 Hornet

Повітряні сили Збройних сил України відмовились від австралійських винищувачів F-18 Hornet і назвали їх "сміттям, що літає". Про це повідомляє газета Australian Financial Review.

За даними видання, у 2023 році високопосадовий представник українських Повітряних сил під час переговорів з австралійською стороною у Києві начебто заявив: "Нам не потрібен ваш літаючий мотлох" (We don’t want your flying trash).

Газета наводить слова австралійського оборонного підрядника, який брав участь у переговорах:

"Він назвав їх "сміттям, що літає". Це фактично поклало кінець угоді з F-18. Якби він цього не зробив, вони б зараз літали над Україною".

Раніше Канберра обговорювала можливість передачі Києву 41 списаного винищувача F-18 Hornet австралійських ВПС. Королівські ВПС Австралії почали використовувати їх у 1984 році та припинили польоти у 2021 році.

При цьому автори Australian Financial Review звертають увагу на те, що представники Міноборони Австралії "неохоче передають вживану техніку та не задовольняють запити України на обладнання, яке їм не потрібне".

Зокрема австралійці відмовились передати транспортні гелікоптери MRH-90 Taipan, які Україна просила у грудні. Натомість їх просто розібрали.

Також Австралія відмовилась знову відкрити своє посольство у Києві, що призвело до скорочення прямих контактів між країнами.

F-18 Hornet - це американський винищувач-бомбардувальник, розроблений у 1970-хроках. Це основний бойовий літак США. Також він є на озброєнні низки країн Європи та Азії.

F-18 Hornet обладнаний двома турбовентиляторними двигунами F414-GE-400. Літак може бути носієм ракет AIM-7 Sparrow, AIM-9 Sidewinder, Harpoon, а також обладнаний гарматою Vulcan калібру 20 мм.

Міцні шасі "Хорнетів" ("Шершні" англ.) спроектовані для авіаносців, тож підходять для використання на пошкоджених обстрілами злітно-посадкових смугах України. Вони також можуть приземлятися та злітати на невеликих відстанях, що допомагало, коли місії іноді запускалися з автомагістралей.

Через статтю австралійського видання у соцмережах спалахнув скандал. Речник Повітряних сил Юрій Ігнат свариться з дописувачами, які дорікають через відмову від списаних F-18 Hornet.

BAGNET нагадує, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський в інтерв'ю Reuters заявляв, що Україні потрібно більше авіації. Зокрема військові розглядають штурмовики А-10 Thunderbolt.

Підготував: Сергій Дага