12:26 / 27.01.2024 Политика

Шарль Мішель передумав йти з посади голови Євроради

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Голова Європейської ради Шарль Мішель вирішив не брати участь у виборах до Європейського парламенту у липні 2024 року, які могли призвести до його дострокової відставки. Про своє рішення Мішель повідомив у Facebook.

За його словами, рішення залишитися на посаді голови Європейської ради було зумовлене "різкою реакцією", яку викликала перспектива його дострокової відставки.

"Мій вибір викликав пильну увагу засобів масової інформації та спекуляції. Дещо я передбачав, беручи до уваги безпрецедентний характер мого підходу. Але це також призвело до різкої реакції - не всередині Європейської ради, а поза її межами", – повідомив голова Європейської ради.

Мішель також додав, що не хоче, щоб його рішення якось зашкодило єдності в Євросоюзі, тому він вирішив відмовитися від участі у виборах.

Я присвячу всі свої зусилля своїм нинішнім обов'язкам з непохитною рішучістю, поки вони не закінчаться. Я завжди буду палким захисником Європи, яка є демократичною, сильною, об'єднаною та володаркою власної долі.

​Шарль Мішель очолює Єврораду з 2019 року, до того був головою уряду Бельгії. Термін повноважень Шарля Мішеля на голови Європейської ради закінчується у листопаді 2024 року.

Шарль Мішель оголосив про свій намір брати участь у виборах до Європарламенту на початку січня 2024 року. У разі обрання Мішеля країнам Євросоюзу довелося б у стислий термін підібрати йому наступника - посаду голови Євроради не можна поєднувати з роботою члена Європарламенту. Вибори до Європарламенту відбудуться з 6 по 9 червня. 

Якби їм не вдалося це зробити, то головування в Європейській раді мало б перейти до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, оскільки Угорщина головуватиме в Раді ЄС з липня до грудня 2024 року.

Підготував: Сергій Дага