06:36 / 23.01.2024 Политика

Україна має віддати росії частину території для припинення вторгнення, – Фіцо

Фото: Роберт Фіцо

Для України єдиним способом припинити російську збройну агресію є поступитися росії частиною своєї території. Про це заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в інтерв'ю місцевому Politico.eu.

Має бути якийсь компроміс. Чого вони очікують, що росіяни підуть з Криму, Донбасу та Луганська? Це нереально.

Раніше Роберт Фіцо заявив, що на зустрічі 24 січня з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем заявить про відмову підтримувати вступ України до НАТО.

Фіцо також переконаний, що Україна "не є незалежною та суверенною країною", тому що "перебуває під повним впливом та контролем США". Він також назвав Україну "однією з найкорумпованіших країн у світі".

"Я скажу йому, що проти членства України в НАТО і я накладу на нього вето. Це просто стане основою для третьої світової війни, не більше того... Я засвідчу, що він не отримає жодної зброї від уряду Словаччини", – сказав Фіцо.

На скандальні заяви словацького прем'єра відреагували у Міністерстві закордонних справ України. Речник МЗС Олег Ніколенко заявив, про "територіальний компроміс" не може бути й мови.

"Не може бути компромісу щодо територіальної цілісності. Ні України, ні Словаччини, ні будь-якої іншої країни.

Україна та партнери докладають зусиль задля виведення росіян із Криму, Донбасу та Луганська, щоб вони не пішли далі, зокрема і до Кошицького, Пряшівського та інших словацьких країв.

Давайте говорити відверто: без безпеки в Україні, не буде безпеки ні в Словаччині, ні в Європі загалом. Маємо спільними зусиллями наближати українську перемогу", – заявив Ніколенко.

BAGNET нагадує, Роберт Фіцо очолив уряд Словаччини у жовтні. Він і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступили проти нового пакету допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро, які виділяються з фонду ЄС, внаслідок чого виділення коштів так і не було погоджено. На початку листопада уряд Словаччини також заблокував передачу Києву 40,3 млн євро військової допомоги.

Підготував: Сергій Дага