07:52 / 19.01.2024 Политика

Польща продовжила тимчасовий захист для українців

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Влада Польщі знову продовжила на рік дію механізму тимчасового захисту для громадян України, який був запущений у березні 2022 року. Оновлений термін чинний до 4 березня 2025 року.

Про це повідомляє пресслужба польського уряду.

Таким чином, термін дії сертифікатів тимчасового захисту, виданих до цього часу, також подовжено аналогічним чином.

Особи, які отримали довідку про тимчасовий захист від Управління у справах іноземців із терміном дії 4 березня 2023 року, 4 вересня 2023 року або 4 березня 2024 року, не повинні подавати документи на отримання нових документів. Ці сертифікати будуть діяти до 4 березня 2025 року, — йдеться у заяві.

Положення не дають правових підстав для заміни вже виданих посвідчень у зв’язку з продовженням тимчасового захисту. Так, у документах є відповідна відмітка стосовно продовження терміну їхньої дії, відповідно іноземці, які вже отримали сертифікати, можуть продовжувати використовувати їх як документи на проживання, що підтверджують їхній легальний статус, пояснили в уряді Польщі.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року влада Чехії ухвалила аналогічне рішення. Так, президент країни Петр Павел підписав зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус українців, які виїхали до Чехії з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Ключове положення поправки передбачає продовження тимчасового захисту для громадян України в Чехії до березня 2025 року відповідно до рішення Ради Євросоюзу.

Водночас закон передбачає також надання фінансової підтримки біженцям зі статусом тимчасового захисту під час їхнього повернення в Україну. Розмір цієї підтримки ще має встановити уряд Чехії.

Підготував: Сергій Дага