16:25 / 13.01.2024 Политика

Мій заклик - готуватися до довгої війни, вона триватимете і в 2025 році, - заступник генсека НАТО

Фото:Мірча Джоане/ digi24.ro

Військова агресія росії проти України може тривати й у 2025 році. Про це в інтерв'ю румунському телеканалу Digi 24 заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане. При цьому він наголосив, що країни НАТО продовжать надавати підтримку Україні для забезпечення обороноздатності країни.

"Мій заклик - готуватися до довгої війни, вона продовжуватиметься. (Її завершення - ред.) не відбудеться у 2024 році, можливо, навіть у 2025-му. Ми ніде не бачимо військової здатності здобути вирішальну перемогу тим чи іншим способом. Ми очікуємо на затяжну війну з невеликими наступами, контрнаступами, з завоюванням і втратою територій", – заявив Джоане.

За його словами, у НАТО впевнені, що Конгрес США таки схвалить фінансування України в 2024 році. Він також зазначив, що не бачить проблем, які можуть виникнути у союзників України щодо фінансової допомоги Києву.

"У нас надзвичайно енергійна та позитивна розмова з оборонною промисловістю, яка виробляє техніку подвійного призначення, бо нам потрібні не лише боєприпаси та артилерія, нам також потрібні технології, кіберпростір. Для цього НАТО ухвалило у Вільнюсі план дій з військового виробництва, який є орієнтиром", – розповів Мірча Джоане.

BAGNET нагадує, на липневому саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році країни-члени альянсу ухвалили довгострокову програму підтримки для України, яка передбачає, зокрема, $500 млн на рік для модернізації української армії та повного переходу на стандарти НАТО. Крім того, країни домовилися спростити шлях вступу України до НАТО.

Підготував: Сергій Дага