10:43 / 12.01.2024 Политика

НАЗК скерувало до суду протокол проти прем’єр-міністра Шмигаля за незаконне розголошення інформації про викривача

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков оформив протокол проти прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. Причина – незаконне оприлюднення інформації про особу викривача, дізнаної під час виконання службових обов'язків. Про це йдеться у протоколі НАЗК.

Шмигаль отримав повідомлення про корупцію від співробітника Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) та доручив обробити цю інформацію, поінформувавши заявника та Кабінет міністрів України про результати.

Втім, серед тих, кому було наказано розглянути заяву, був зазначений Іван Рудий, голова КРАІЛ, діяльність якого була предметом заяви викривача.

Як наслідок, Рудий ініціював дисциплінарне провадження проти викривача. Однак, згідно з законодавством, викривач не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності, тому НАЗК також виписало протокол стосовно Рудого.

НАЗК запрошувало прем’єр-міністра ознайомитися з протоколом 10 січня 2024 року, але він не з’явився і не повідомив причин своєї відсутності, тому агентство направило протокол до суду.

У випадку, якщо Дениса Шмигаля визнають винним, йому загрожує штраф та заборона на зайняття деяких посад протягом року, а також включення до Єдиного державного реєстру осіб, винних у корупційних правопорушеннях.

Реакція Шмигаля

В пресслужбі Уряду кажуть, що прем’єр-міністр нічого не порушував, повідомила прессекретар прем’єра Ольга Куришко в коментарі ZN.UA.

Вона зазначила, що у вересні на Урядовий портал відповідно до Закону України "Про звернення громадян" надійшло звернення громадян-працівників КРАІЛ про незадоволення роботою керівника комісії. Однак це звернення не було повідомленням про корупційні правопорушення та не містило будь-якої інформації про можливі факти корупційних дій.

Підготував: Сергій Дага