01:06 / 12.01.2024 Политика

В міноборони підготували власний документ про мобілізацію

Оновлений документ найближчим часом скерують на погодження уряду, повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

“Наша команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки”, – написав голова оборонного відомства у Facebook.

За його словами, Міноборони готове виносити документ на погодження уряду найближчим часом.

“Попередню редакцію законопроєкту відкликали”, – наголосив Умєров.

Він додав, що після реєстрації попереднього законопроєкту у парламенті над ним працювали команди Міністерства оборони, Головнокомандувача Валерія Залужного, начальника Генерального штабу ЗСУ Сергія Шаптали

“Брали участь в обговореннях та закритих нарадах. Пояснювали необхідність цього рішення. Почули та врахували всі застереження”, – розповів міністр оборони.

“Воїнам треба дати можливість відпочити. Це справедливо.
Звільненим з полону треба дати вибір, чи залишатися у війську. Ті з них, хто обере залишитися, потребуватимуть щонайменше кілька місяців відпустки. Це чесно”, – акцентував Умєров.

Він впевнений, що строковиків треба нарешті відпустити додому.

“Це правильно. Зараз критично важливі для держави питання мобілізації, військового обліку та проведення ротацій — політизуються та гальмуються. Це неприпустимо в часи великої війни”, – вважає міністр.

“Наші воїни потребують ротацій та відпусток. Наші воїни потребують можливості відновитися. Наші воїни мають право знати, що їх чекає, та планувати власне життя. Законопроєктом про мобілізацію планується встановити чіткий термін служби по мобілізації – і це потрібно кожному воїну”, – зазначив Умєров.

Підготувала: Ніна Петрович