23:04 / 04.01.2024 Политика

Стефанчук розповів, чи пускатимуть депутатів у відрядження

Голова Верховної Ради України заявив у коментарі агентству Інтерфакс-Україна, що нове правило про обов’язкове  отримання народними депутатами перед відрядженням за кордон тез від Міністерства закордонних справ України не є спробою обмежувати їхню діяльність, а має сприяти реалізації принципу one voice у державній політиці на міжнародній арені.

«Питання отримання тез від МЗС викликало великий шквал обговорень. Хочу нагадати, що в період воєнного стану дуже важливий one voice від держави. І ті, хто критикують це, виїжджаючи у відрядження, все одно отримують такі тези, тому що така державна політика. Звісно, ти можеш говорити від себе що завгодно, але з основних питань (зброя, фінанси, допомога Україні, санкційна підтримка) ми всі маємо виступати одним голосом. І саме для цього такі тези мають надаватися. І це правильно, тому що ми як держава Україна - одна команда на міжнародному рівні», - сказав Стефанчук

Він назвав тези  «елементарними вимогами», які існують у багатьох парламентах.

«Якщо депутат діє нарізно з позицією України, то чи має право такий депутат представляти парламент у міжнародних відносинах? Маю великі сумніви. Причому я хочу наголосити, що відрядження - це одна зі складових міжпарламентської активності. І коли депутат представляє парламент України, то від його імені має говорити те, що сьогодні потрібно українському народу, а не переслідувати якісь власні бізнес-інтереси», - додав Стефанчук.

Голова ВРУ зазначив, що положення тез МЗС є гнучкими та окреслюють загальний напрям щодо низки питань.

«Парламент ІХ скликання має що пред'явити українському суспільству в частині саме міжпарламентської дипломатії. Це питання, пов'язані з рішеннями парламентів країн світу щодо підтримки України, щодо надання фінансової допомоги, зброї. Це велика робота парламентських асамблей. Це ухвалення рішень про санкції проти агресора, про визнання [Росії] державою-агресором. Ці питання пов'язані з підтримкою Формули миру, Кримської платформи. Це питання Голодомору: за два роки нам вдалося вдвічі збільшити кількість парламентів, які визнали Голодомор геноцидом, причому йдеться про парламенти, про які говорили, що вони ніколи цього не зроблять. Так, мені є що пред'явити українському суспільству стосовно роботи цього парламенту. Але чи ідеальна вона? Звісно, ні. Тому, проаналізувавши те, як ми провадили парламентську діяльність за попередній період, виникла необхідність з 1 січня внести певні корективи», - додав спікер парламенту.

За його словами, крім положень, що стосуються тез від МЗС, оновлене розпорядження також передбачає, що депутати не зможуть самостійно подовжувати кількість днів відрядження, а мусітимуть повернутись у визначені строки. Також депутати не зможуть «заявляти одне відрядження, а їхати в іншу країну, тому що там цікавіше».

Далі в нас є ціла низка питань, пов'язаних зі звітами. Мабуть, деякі відрядження такі результативні, що нема про що відзвітувати. Та водночас хочу нагадати, що такі звіти - це вимога закону про статус народного депутата», - додав Стефанчук.

Підготувала: Ніна Петрович