21:12 / 02.01.2024 Политика

Триває розслідування по справах Майдану, та деякі з них суди закривають

Дніпровський суд Києва закрив справу ексберкутівців Вадима Бетлія та Олега Козачишина щодо розгону Майдану через закінчення строків давності. Через таку ж причину було закрито ще 5 справ відносно 6 фігурантів щодо 30 листопада 2013 року.

"Судами закрито 5 судових справ відносно 6 осіб саме щодо подій 30 листопада.

Водночас, по тому ж 30 листопада є 7 обвинувальних вироків відносно 9 осіб. 15 справ відносно 25 осіб все ще розглядається в судах першої інстанції, а всього в судах (рахуючи апеляційну і касаційну інстанцію) по 30 листопада розглядається 24 справи відносно 36 осіб.

Лише упродовж 2023 року по подіях 30 листопада винесено обвинувальні вироки та засуджено 7 працівників підрозділу "Беркут" у справах, обвинувальні акти у яких скерувано до суду в минулі роки", - розповів керівник Департаменту "Майдану" Офісу генпрокурора Олексій Донський.

Він нагадав, що прокуратура наполягала на змінах до Кримінального процесуального кодексу, які мають забезпечити дотримання розумних строків судового розгляду, що стало б запобіжником масового закриття кримінальних справ, судовий розгляд яких може невиправдано тривати роками.

Водночас представник ОГП звертає увагу на явну недоречність посилань окремих оглядачів, необізнаних з проблематикою, щодо начебто неспроможності прокуратури покарати винних у розстрілах на Майдані.

Він нагадав, що злочини щодо розстрілів не мають строків давності, крім того, функцією прокурора в кримінальному процесі є підтримання публічного обвинувачення в суді, тоді як вирішення питань щодо винуватості особи і призначення покарання, належить до компетенції суду.

За словами очільника Департаменту "Майдану", достатність зібраних прокурором доказів для визнання особою винною у вчиненні злочину оцінюється судом при ухваленні обвинувального чи виправдувального вироку, і саме тому так важливо змінити законодавство, яке фактично толерує розгляд справ роками та їх закінчення без вироку, тобто без висновку про винуватість або невинуватість особи.

Підготувала: Ніна Петрович