11:40 / 01.01.2024 Политика

Бельгія очолила ЄС: серед пріоритетів - членство України

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У понеділок, 1 січня 2024 року, Бельгія перейняла головування в Раді Європейського Союзу від Іспанії.

Про це повідомляє "Цензор.НЕТ" із посиланням на "Європейську правду."

Як відомо, головування в Раді ЄС змінюється за ротаційним принципом кожні шість місяців. Бельгійське головування триватиме у січні-червні 2024 року, після чого перейде до Угорщини.

Раніше бельгійські прем'єр-міністр Александр де Кроо та міністерка закордонних справ Аджа Лябіб представляли програму головування своєї країни в Раді ЄС.

Серед іншого, вона передбачає обговорення реформування Євросоюзу, стимулювання інновацій та конкурентоспроможності економіки, захист зовнішніх кордонів ЄС, а також сприяння миру.

Де Кроо тоді говорив, що головування Бельгії надаватиме пріоритет внутрішнім реформам, які необхідні для збереження функціонуючого ЄС та з огляду на можливе майбутнє розширення Євросоюзу на схід та Західні Балкани на південному сході.

Така реформа, однак, не буде зосереджена на звуженні консенсусу та розширенні застосування кваліфікованої більшості – ідеї, які вже лунали в подібних дискусіях, та не мають підтримки всіх держав-членів.

Крім того, на рівні голів бельгійського та українського МЗС раніше обговорювалось, що членство України в ЄС буде серед пріоритетів головування Бельгії в Раді Євросоюзу в першій половині 2024 року. 

Підготував: Сергій Дага