15:09 / 29.12.2023 Политика

Естонія поки не може видавати україні військовозобов’язаних чоловіків

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Естонія, згідно з міжнародним правом, не може передавати Україні військовозобов'язаних чоловіків. Для цього як мінімум потрібне відповідне рішення уряду. Про це заявив міністр внутрішніх справ країни Лаурі Ляенеметс.

"Важливо однозначно підкреслити: у мене, як міністра внутрішніх справ, або в естонської держави, звичайно ж немає мети почати гнати на фронт українських чоловіків мобілізаційного віку, що тут живуть", — пояснив Ляенеметс.

Водночас він додав, що якби Україна звернулася до Естонії за допомогою в мобілізації українських громадян, які проживають на території країни, то від цього прохання "було б досить складно відмовитися". Відмова стала б поворотом спиною до України, яка перебуває у стані війни.

"Однак слід сказати, що сьогодні у нас немає такої можливості, згідно з міжнародним правом. Для цього потрібна окрема угода між країнами і як мінімум рішення на урядовому рівні", — підкреслив глава МВС.

Міністр вважає, що українцям, які проживають у країні, потрібно дати чіткий сигнал: Естонія нікого звідси не прожене і не працюватиме над відправкою біженців на фронт.

Раніше BAGNET повідомляв, що до армії можуть почати мобілізувати військовозобов’язаних українців, які живуть за кордоном. Наразі в Україні обговорюють такі сценарії.

Тим часом у Німеччині заявили, що не будуть примушувати українських біженців до військової служби у Збройних силах, депортуючи їх в Україну. Своєю чергою, в Естонії допускають передачу військовозобов’язаних українців.

Підготував: Сергій Дага