13:34 / 27.12.2023 Политика

Україні для вступу знадобиться щонайменше 6 років, – посол ЄС

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Посол Європейського Союзу в Австрії, Мартін Зельмаєр, вважає, що Україні для вступу в ЄС знадобиться від 6 до 11 років. Тому що, приблизно стільки часу зайняв процес вступу Австрії.

Про це Мартін Зельмаєр розповів в інтерв’ю Kleine Zeitung.

"Процес вступу до ЄС має стабілізуючу функцію. Історія це показала. Португалія, Іспанія та Греція приєдналися до ЄС незабаром після того, як позбулися диктатури. Звичайно, з Україною є додаткова перспектива безпеки з боку країн НАТО", – розповів Зельмаєр.

Посол заперечив твердження, що вступ України до ЄС може розтягнутися до десятиліття. Зельмаєр вважає, що Україні знадобиться від 6 до 11 років для вступу в ЄС.

"Австрії знадобилося шість років, Іспанії – одинадцять. Україна може бути десь між ними", – додав Зельмаєр.

В інтерв’ю, він також зазначив, що завдяки Угоді про асоціацію Україна вже впровадила 70% законодавства ЄС. Однак, попереду ще багато роботи, зокрема, важливим пунктом є – незалежність судової системи та покращення ефективності управління.

Нагадаємо, що 22 грудня Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Україна повинна виграти у війні й до кінця десятиліття стати членом Європейського союзу у міжнародно визнаних кордонах.

Також, Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови до Європейського Союзу. Крім того, статус кандидата на членство у ЄС також було надано Грузії.

Підготував: Сергій Дага