16:06 / 21.12.2023 Политика

Фіцо обіцяє ветувати вступ України в НАТО: каже, що це спричинить третю світову війну

Фото: Роберт Фіцо/Getty Images

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо виступив проти можливого членства України в НАТО. Він обіцяє перешкоджати цьому процесу, адже, на його думку, розширення Альянсу спричинить початок третьої світової війни. Про це Фіцо заявив в інтерв’ю InfoVojna.

Глава уряду Словаччини заявив про намір користуватися правом вето на таке рішення доти, доки "я маю можливість впливати на словацьку політичну сцену".

"Не дивно, що партія, яка становить більшість у словацькому уряді, не погодиться із членством України в НАТО, адже це було б початком третьої світової війни", — розповів він.

Фіцо додав, що вже поінформував генерального секретаря НАТО Єнсом Столтенбергом про свою позицію стосовно вступу України до блоку. Також словацький прем’єр озвучив думку, що на долучення України до Європейського союзу знадобляться роки, а сам він не проти євроінтеграції держави.

"Якщо для того, щоб підтримати Україну, потрібно було зробити такий переоцінений політичний жест — я не маю з цим проблем… але вона має виконати всі умови", — сказав Фіцо.

Раніше у матеріалі видання Politico йшлося про те, що Словаччина не передаватиме допомогу Україні після перемоги проросійської партії на виборах. За даними видання, Міністерство оборони Словаччини розглядало можливість надсилання нового пакету допомоги.

Міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк також заявив, що Словаччина більше не передаватиме Україні зброю з власних складів.

Однак, тимчасовий уряд країни заявив, що припинив надсилання подальшої військової допомоги Україні, оскільки партії, які ведуть переговори про формування нового уряду після виборів, проти подальшої підтримки Києва.

Підготував: Сергій Дага