22:17 / 15.12.2023 Политика

Повернення із забуття: нащо екснардеп Жебрівський почав боротися зі свічками

Колись досить відомий політик Павло Жебрівський, який вже років зо 5 зник з медійного поля, несподівано вигулькнув з небуття в якості борця з єврейською громадою в Україні. З чим пов’язана така активізація екс-нардепа та що з цього вийшло, спробувало розібратися видання Lenta.UA.

Чутки про можливі вибори в наступному році змушують деяких політиків-«зомбі» вилазити зі своїх медійних «могил» і займатися піар-акціями. Адже що робити, щоб на тебе після багатьох років переховування звернули увагу? Влаштувати скандал.

Павло Жебрівський, який свого часу був одним з представників команди Петра Порошенка, протягом п’яти останніх років особливо не відсвічує. Хоча свого часу його називали одним з політичних гравців, які можуть піднятися мало не на самий Олімп.

Народний депутат трьох скликань, за президентства Віктора Ющенка Жебрівський був головою Житомирської обласної державної адміністрації. А вже за Порошенка він встиг побувати головою антикорупційного управління Генеральної прокуратури України, але склалося враження, що в матчі «Жебрівський vs Корупція» остання перемагала в одні ворота.

Далі, з 2015 по 2018 рік він був головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. У Порошенка явно успіхів діяльності Жебрівського на цій посаді не помітили, і в результаті він відправився в Національне антикорупційне бюро України аудитором, де, правда, спромігся пропрацювати «аж» 4 місяці. Справа в тому, що Жебрівський взагалі-то був «клієнтом» НАБУ – підозрюваним у корупційних діяннях. В результаті, стався «конфлікт інтересів», і Жебрівський зник з інформполя. Вряди-годи він усе ж показував, що він ще десь комусь допомагає, але по факту про нього забули.

Утім, схоже, політичні амбіції у молодшого брата власниці фармакологічної компанії «Фармак» Філі Жебрівської лишилися. І аби спробувати потрапити в партійний процес він влаштував провокацію у Тік-Ток, заявивши, що у Києві нема місця євреям та ханукальним свічкам, вимагаючи прибрати їх з Майдану Незалежності.

Подейкують, що таким чином Жебрівський хоче спробувати заскочити у проєкт Петра Порошенка, з розрахунку на те, що восени 2024 року в Україні все ж таки відбудуться парламентські вибори. «Євросолідарність» хоч і втратила рейтинги, але має шанси потрапити у наступну Верховну Раду.

Але для того, щоб мати успіх в політиці, як відомо, потрібні гроші. А вони – і чималі, як відомо, є у його сестри Філі Жебрівської. Цим, схоже, екс-нардеп і хоче «купити» Петра Олексійовича. Щоправда, заради справедливості «патріоту»-антисеміту Жебрівському варто було б відповісти на питання, чому його сестра протягом останніх півтора роки активно переводить потужності «Фармаку» з України в Європу, лишаючи нашу державу без цілого сегменту лікарських засобів. 

Так, у листопаді 2022 року стало відомо, що фармацевтична компанія Жебрівських інвестує понад 20 млн євро у будівництво заводу в Іспанії. Завод буде збудовано в передмісті Барселони і розпочне роботу на початку 2024 року.

Як зазначали в самій компанії, підприємство з повним ланцюжком поставок, замкнутим циклом виробництва та контролем якості випускатиме стерильні лікарські засоби у вигляді розчинів, суспензій у флаконах та шприцах.

Тим часом, як розповів Lenta.UA, один з працівників компанії на умовах анонімності, в Україні підприємство згортає виробництва життєво необхідних препаратів. 

Може, за логікою Жебрівського, це патріотично?..