06:36 / 14.12.2023 Политика

Україна майже повністю виконала рекомендації на шляху до членства в ЄС, – Урсула фон дер Ляєн

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила твердження, що Україна майже повністю виконала рекомендації Європейської комісії з реформ, спрямованих на наближення до членства в Євросоюзі.

Вона також підкреслила рішучість країни в реалізації необхідних перетворень під час свого виступу на пленарному засіданні Європейського Парламенту у Страсбурзі 13 грудня, повідомляє "Укрінформ".

"Наша доповідь щодо розширення минулого місяця демонструє чіткий прогрес, понад 90% цих реформ були завершені до того часу. Ми визначили чотири реформи, в яких необхідно зробити остаточні кроки. Від часів доповіді і дотепер Україна продовжувала працювати над усіма ними", - зазначила президентка Європейської комісії.

Вона нагадала про прийняття двох антикорупційних законів Верховною Радою України, спрямованих на розширення Національного агентства з питань запобігання корупції та декларування активів, а також внесення додатків до законодавства про національні меншини, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що в разі успішної імплементації всіх цих законів буде досягнуто виконання трьох з чотирьох остаточних рекомендацій.

Крім того, вона відзначила, що українська влада вже внесла пропозицію щодо нового закону про лобізм, спрямованого на обмеження впливу олігархів та виконання останньої рекомендації Європейської комісії.

14 грудня у Брюсселі розпочнеться дводенна зустріч глав держав та урядів країн ЄС, на якій будуть розглядатися питання стосовно початку переговорів між Євросоюзом та Україною щодо членства, а також виділення 50 мільярдів євро в бюджеті ЄС на 2024-2027 роки для створення Українського фонду, який має забезпечити фінансову стабільність Україні в умовах війни.

Підготував: Сергій Дага