21:10 / 07.12.2023 Политика

"Слуги" впевнені, що без американської допомоги вже в січні в Україні почнуться проблеми з соціальними видатками

Якщо американські конгресмени не зможуть домовитися про нову фінансову допомогу для України на наступний рік, то вже в січні 2024 року можуть виникнути проблеми з соціальними видатками.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа заявила у коментарі українській редакції Forbes.

"Без допомоги США вже у січні у нас можуть виникнути певні складнощі з видатками у соціальній та гуманітарній сферах", – визнала Підласа.

Вона не уточнила, про які саме видатки і в яких обсягах йдеться.

Підласа додала, що якщо допомоги США не буде, доведеться скорочувати видатки держбюджету, уряд також намагатиметься залучити більше грошей на внутрішньому борговому ринку.

Ще один депутат від "Слуги народу" на умовах анонімності уточив, що за такого сценарію в січні уряд може стикнутися з нестачею 20 млрд грн на соціальні видатки. Джерела видання у парламенті і Кабміні зазначають, що у такому випадку уряд може попросити Нацбанк повернутися до емісії гривні.

Як повідомлялося, міністр фінансів Сергій Марченко раніше заявив, що Мінфін та Нацбанк сподіваються на вирішення ситуації з відновленням бюджетного фінансування з боку США, однак вже мають сценарій на той випадок, якщо американська влада не зможе домовитися про виділення коштів Україні. Водночас Марченко визнав, що цей сценарій буде "неприємним" і "суспільство до нього не готове".

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповідав, що наразі є певні гарантії від партнерів про виділення Україні лише близько третини із $42,9 млрд, які потрібні для покриття дефіциту держбюджету у наступному році. За його словами, виділення решти коштів для України ускладнюється через політичні процеси у країнах-партнерах, зокрема, у США.

Підготувала: Ніна Петрович