15:28 / 06.12.2023 Политика

В Угорщині голосуватимуть проти переговорів про вступ України до ЄС

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Керівнича партія Угорщини представила до парламенту резолюцію, яка закликає уряд не підтримувати початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу, повідомляє Reuters.

Ці кроки відбуваються на тлі того, що прем’єр-міністр Віктор Орбан посилює тиск на Брюссель напередодні вирішального саміту ЄС наступного тижня.

Його керівна партія "Фідес" заявила, що початок переговорів про вступ України має ґрунтуватися на консенсусі між державами-членами, а "умов для цього сьогодні немає".

BAGNET нагадує, наприкінці жовтня Угорщина знову заблокувала транш на 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру для військової допомоги України. Раніше Угорщина блокувала це рішення, адже Україна внесла OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. Однак НАЗК уже давно виключило угорський банк з цього переліку.

Також влада Угорщини далі підтримує тісні зв’язки з країною-агресоркою. Так, 17 жовтня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та президент рф володимир путін провели зустріч у Китаї, на полях пекінського саміту.

Поки інші країни Європи активно шукають альтернативу російським енергоносіям, Угорщина збільшує імпорт газу з рф. 

Згодом прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відзначився скандальною заявою у річницю придушення радянськими військами революції 1956 року. Під час виступу у місті Веспрем він порівняв членство Угорщини в ЄС з більш ніж сорокарічною радянською окупацією його країни. Це висловлювання викликало обурення у європейських лідерів.

Угорщина вже давно стала "білою вороною" у європейській сім’ї. Видання The Guardian писало, що голова угорського уряду нині ізольований у Європейському Союзі сильніше, ніж будь-коли раніше, і в ЄС очікують дедалі більше проблем із Будапештом.

Своєю чергою, прем’єр-міністрка Естонії Кая Каллас наголошувала, що Угорщина стає проблемою для Європейського Союзу, тож її необхідно розв’язати, оскільки зберігати єдність стає дедалі складніше.

Підготував: Сергій Дага