12:56 / 06.12.2023 Политика

США нестимуть відповідальність за провал допомоги Україні, – Мінфін США

Фото: www.ap.org

Сполучені Штати будуть нести "відповідальність за поразку України", якщо Конгрес не схвалить останній багатомільярдний запит адміністрації президента Джо Байдена на фінансування. Про це повідомляє Reuters.

Міністр фінансов США Джанет Йеллен заявила журналістам під час поїздки до Мехіко, що фінансування — особливо для підтримки державного бюджету України — було "вкрай необхідним" та стало попередньою умовою для продовження надходження підтримки Міжнародного валютного фонду.

"Я розмовляла з членами Конгресу, з моїми колегами. Я думаю, вони це розуміють, що це важка ситуація, і ми можемо взяти на себе відповідальність за поразку України, якщо нам не вдасться забезпечити Україну необхідним фінансуванням. І я включаю сюди пряму підтримку бюджету, бо це дуже важливо", – заявила Джанет Йеллен.

Йеллен заявила, що американське фінансування України також важливе для союзників США в Європі, які надають щедрішу допомогу, щоб допомогти Україні здобути перемогу в її боротьбі проти російської агресії.

"В України просто закінчуються гроші. Вони витрачають більше, ніж кожен пенні, який вони отримують, у вигляді податків, на зарплати військовим та оборону, і вони не мали б ні шкіл, ні лікарень, ні служб швидкого реагування, якби не гроші, які ми їм надсилаємо, щоб підтримати їх", – розповіла глава мінфіну США.

Американська допомога Україні супроводжувалася "дуже суворим контролем для захисту від будь-якого зловживання коштами та будь-якої корупції", сказала Йеллен, додавши, що підтримка державного бюджету спрямовувалась через Світовий банк, який має сильні антикорупційні гарантії для запобігання корупції, щоб переконатися, що гроші йдуть за призначенням.

BAGNET нагадує, голова Офісу Президента України Андрій Єрмак закликав Конгрес США якнайшвидше проголосувати щодо пакета допомоги Україні, оскільки відтермінування надання американської допомоги нестиме небезпеку того, що Україна програє війну з росією.

Підготував: Сергій Дага