09:27 / 01.12.2023 Политика

ОБСЄ закликає росію вивести військо з України

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Країни Європейського Союзу та ще 9 інших держав засудили російську агресію проти України, Молдови та Грузії на Раді міністрів ОБСЄ. Про це йдеться в заяві делегації ЄС в ОБСЄ.

"Ми вкотре закликаємо Росію негайно припинити загарбницьку війну проти України, повністю і беззастережно вивести всі свої сили та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів", – йдеться у заяві.

У спільній заяві країни закликали росію негайно припинити війну в Україні, повністю і беззастережно вивести всі свої сили та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Країни також підтримують притягнення до відповідальності осіб, які причетні до порушень міжнародного права, зокрема, на керівних посадах.

Крім того, країни закликали росію звільнити полонених та політичних в’язнів, людей, яких незаконно утримують на окупованих територіях України, зокрема трьох працівників ОБСЄ.

BAGNET нагадує, що на засіданні Ради міністрів ОБСЄ вперше від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну запросили міністра закордонних справ росії сергія лаврова. Однак його спіч бойкотували багато міністрів, зокрема голови МЗС України, країн Балтії, Польщі та головний дипломат ЄС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотує міністерське засідання ОБСЄ в Північній Македонії у зв’язку із заявленою присутністю на ньому очільників мзс рф. Українську делегацію у Скоп’є очолює постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви також не беруть участі у Раді міністрів ОБСЄ через присутність на ньому голови МЗС країни-агресорки. У спільній заяві міністри заявили, що участь лаврова у міністерському засіданні "несе ризики легітимізації агресора росії як повноправного члена нашої спільноти вільних народів та применшення жорстоких злочинів, які скоює росія, як і примирення з кричущим порушенням і неповагою до основоположних принципів і зобов’язань ОБСЄ з боку росії".

Підготував: Сергій Дага