07:22 / 26.11.2023 Политика

Не підтримує постачання зброї Україні: прем’єр Словаччини назвав вторгнення рф "замороженим конфліктом

Фото: Роберт Фіцо/ Getty Images

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час офіційного візиту до Праги в п’ятницю, 24 листопада, повторив, що не підтримує постачання зброї Україні для протистояння російській агресії та виступає за переговори між Києвом і Москвою.

Про це Роберт Фіцо сказав на пресконференції з чеським колегою Петром Фіалою, яку транслювало Чеське телебачення

Прем’єр Чехії визнав, що підходи Праги й Братислави щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну відрізняються, але назвав дуже важливим те, як Словаччина діятиме на європейському рівні.

"Для нас важливо, щоб словацький уряд і прем’єр-міністр підтримували спільну європейську політику на європейському рівні. Немає жодних сигналів, що це не так", – сказав Фіцо.

Водночас Фіцо повідомив, що поговорить телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем про гуманітарну допомогу, але військову, як і казав раніше, надавати не буде. Також він не бачить потреби їхати зараз до України.

Словацький прем’єр сказав, що його уряд вважає “конфлікт” – повномасштабну війну росії проти України – “замороженим”. Крім того, він не бачить ефективності в політиці санкцій проти росії та виступає за “припинення бойових дій в Україні” та початок переговорів.

Водночас Фіцо  підкреслив, що позиція Словаччини щодо цінностей не змінилася.

"У нас немає суперечок з питань цінностей, ми дуже чітко сказали, що використання російської військової сили є порушенням міжнародного права", – підкреслив Фіцо.

BAGNET нагадує, що міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив, що новий уряд країни припинить постачати озброєння Україні з власних складів. За даними міністерства, новий уряд Словаччини має на меті зміцнити потенціал і можливості Збройних сил країни у виконанні завдань, спрямованих на збереження безпеки людей і держави. Водночас, процес модернізації також буде спрямований на мінімізацію ризиків для життя військовослужбовців.

Підготував: Сергій Дага